Topnici se plasirali u naredni krug

Grupa F Lige prvaka

Topnici se plasirali u naredni krug

Odigrana su dva susreta u okviru grupe F Lige prvaka. Arsenal je bio bolji od Dortmunda, rezultatom 2:1, dok je Marseille poražen na svom Velodromu od Olympiakosa.

Arsenal - Dortmund

Arsenal je na svom Emirates stadionu dočekao aktuelne prvake Njemačke, momčad Dortmunda. Dortmund je nešto bolje otvorio susret, te su prvi zaprijetili u 5. minuti preko Kagawe, ali Sczcesny je bio siguran. Tri minuta kasnije pokušao je i Lewandowski, međutim lopta odlazi preko gola.

Topnici su zaprijetili prvi put preko Thea Walcotta u 23. minuti. Aaron Ramsey je poslao sjajnu loptu do Walcotta, ali je Weidenfeller dobro reagovao. To je bio i jedini šut igrača Arsenala, u okvir gola Weidenfellera. 

Jurgen Klopp se suočio sa dvije rane povrede svojih igrača, te je morao izvršiti dvije izmjene, već do 29. minute. Prvo je Sven Bender zadobio jedan udarac u lice, a umjesto njega je ušao Leitner. Nakon četiri minute, slična sudbina je zadesila i prvu zvijezdu Milionera, Maria Gotzea, te je morao ustupiti svoje mjestu Perišiću.

Bez golova se otišlo na pauzu, a Dortmund je pokazao da nije došao u London sa namjerom da se brani. Imali su Nijemci više šansi, ali je Arsenal držao loptu u svom posjedu.

U 49. minuti je Song napravio pravu pometnju po lijevoj strani, predriblao nekoliko igrača Dortmunda, te uputio loptu pravo na glavu van Persieja, koji matira gostujućeg golmana. Potom su Topnici pametno smirili igru i nisu davali gostima mnogo šansi.

Aktuelni njemački prvaci su pokušavali, uglavnom, dugim loptama ugroziti Sczcesnog, ali im to nije uspjelo. Na samom kraju susreta, tačnije u 86. minuti, van Persie se ponovo upisao u listu strijelaca i tako stavio tačku na 'i' u ovom susretu. Ipak, Kagawa je u 90. minuti postigao gol utjehe za Milionere.

Susret je okončan rezultatom 2:1, a junak pobjede Topnika, ponovo je bio Robin van Persie. Podsjetimo, van Persie je bio junak i u zadnjem susretu u Premiershipu, kada je postigao dva gola za preokret i pobjedu Arsenala na gostovanju kod Norwicha. Arsenal je ovim rezultatom obezbijedio drugi krug takmičenja.

Početni sastav Arsenala (4-3-3): Szczesny, Koscielny, Mertesacker, Vermaelen, Santos, Arteta, Ramsey, Song, Gervinho, van Persie, Walcott.

Početni sastav Dortmunda (4-2-3-1): Weidenfeller, Schmelzer, Hummels, Santana, Pisczek, Bender, Kehl, Grosskreutz, Kagawa, Gotze, Lewandowski.


Marseille - Olympiakos

Marseille je na Velodromu dočekao grčki Olympiakos. Već od samog starta utakmice vidjelo se da ovdje neće biti puno pogodaka. Marseille je na početku nametnuo svoju igru, ali bez ozbiljnijih šansi. U 11. minuti je Diarra imao prvu šansu. Valbuena je centrirao iz kornera, a Diarra loše zahvata loptu glavom. Pet minuta se čekalo na novu priliku, a tada je Andre Ayew izmijenio dupli pas sa bratom Jordanom, ali njegov šut blokira Modesto. 

Najbolju priliku u prvom poluvremenu imao je Mirallas u 36. minuti, ali je Mandanda dobro odbranio. Do kraja poluvremena, Marseille nije imao ozbiljnih šansi, dok su gosti prijetili iz kontranapada, međutim bezuspješno.

Drugo poluvrijeme nije donijelo skoro nikakve promjene u igri, a gledaoci nisu mogli uživati u dobroj partiji. Zanimljiv podatak je da je Marseille prvi put u okvir gola Olympiakosa šutirao u 72. minuti. Tada je Diarra pokušao, ali golman gostiju brani dobro. U 83. minuti je uslijedio pravi šok za domaće igrače i navijače. 

Naime, rezultat 0:0 je vodio Marseille u drugu fazu takmičenja, ali je onda rezervista Ioannis Fetfatzidis pogodio za 0:1. To je bio i konačan rezultat ovog susreta, a ovim rezultatom se i Olympiakos priključio u borbu za narednu fazu. 

Početni sastav Marseillea (4-3-2-1): Mandanda, Kabore, Diawara, N'Kolou, Traore, Cheyrou, Diarra, Valbuena, J. Ayew, Remy, A. Ayew.

Početni sastav Olympiakosa (4-2-3-1): Megyeri, Marcano, Papadopoulos, Mellberg, Torosidis, Maniatis, Modesto, Mirallas, Fuster, Holebas, Djebbour.


Zaprati Borussia Dortmund, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Borussia Dortmund Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.