Iz sata u sat raste broj mrtvih, ogašavaju se najveći klubovi svijeta, objavljene i šokantne slike

Tragedija u Indoneziji

Iz sata u sat raste broj mrtvih, ogašavaju se najveći klubovi svijeta, objavljene i šokantne slike

Edmir Škorić

Zvaničnog broja nema, ali nažalost sve je veći broj žrtava nakon navijačih nereda na utakmicu u Indoneziji.

Druga najveća svjetska katastrofa na stadionu zabilježena je jučer u Malangu nakon utakmice indonezijskog prvenstva između Arema i Persebaya (2:3).

Nakon što je derbi završen, krenuo je stampedo na terenu, navijači su imali okršaje s policijom, a na kraju je došlo do potpune eskalacije. Bježajući od policijskog suzavca, navijači su doslovno gazili jedni preko drugih.

Jedni su se ugušili, drugi su stradali u pokušaju da probiju kordon policije, a bilo je i žrtava brutalne reakcije snaga reda, no sve će to tek da dokaže istraga.

[twitter]https://twitter.com/AlertaNews24/status/1576362328697622529[/twitter]

Na stadionu kapaciteta od 38.000, bilo je oko 42.000 navijača, što se smatra jednim od uzroka tragedije uz lošu sigurnost.

Oglasi

Indonezijski predsjednik Joko Widodo rekao je da vlasti moraju procijeniti sigurnost na utakmicama te dodao kako se nada da je ovo "posljednja nogometna tragedija u zemlji".

Među poginulima je i petogodišnje dijete, a zadnje informacije govore da je čak 174 ljudi poginuo, dok ih je 180 lakše ili teže povrijeđeno.

Oglasili su se gotovo svi veliki klubovi, koji šalju poruke s odom počasti za sve preminule.

Nakon "zastrašujućeg" incidenta, Indonezijska nogometna liga suspendovala je sve utakmice na sedam dana, dok je Nogometni savez te zemlje (PSSI) najavio otvaranje istrage kako bi se otkrile činjenice.

"PSSI žali zbog postupaka Areminih navijača na stadionu Kanjuruhan. Žao nam je i ispričavamo se porodicama žrtava i svima zbog incidenta. PSSI je odmah formirao istražni tim", rekao je predsjednik PSSI-ja u izjavi, koji je dodao da događaj "kalja imidž indonezijskog nogometa".

Inače, u španskoj La Ligi mečevi će početi minutom šutnje, a očekuje se i na ostalim stadionima u svijetu da se ispoštuju žrtve nemilog događaja.

Top Komentari

antikomunist
Malo je reci IDIOTSKA recenica i nesto najgluplje sto procitah.Pa sta je trebalo 50-100 policajaca da pusti 42.000 budala da rade sta zele`?Svaki ovaj koji je uletio na teren je trebao biti upucan jer huligane samo tako mozes da zaustavis.Ima ovakvih glavnja i kod nas.Stvarno nekada po nekoliko puta procitam sta ste napisali jer ne vjerujem svojim ocima. Ovdje je kriv organizator utakmice , a ovi sto su pravili belaj-imaju snimci.Svi sa snimaka u zatvor.Sta ima traziti na terenu.Sta bi oni da imaju Gigovica i razne bajnalucke sudije, sto sude za sadaka klub,mogu misliti kakvi bi onda neredi bili.
6 1
izvoristine
Pitam se koliko trebas biti mahnit da bi se sa nekim tukao zbog sporta. A jos kazu da je Indonezija zemlja sa najvecim brojem Muslimana u svijetu. E onda kakvi su to Muslimani koji se tuku i ubijaju zbog utakmice? A trebali bi posluziti kao primjer nemuslimanima upravo suprotno.
2 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi