Trese se planeta

El Superclasico

Trese se planeta

Mnogo je utakmica koje privlače pažnju nogometnih fanatika širom svijeta, ali jedna je sigurno veća od ostalih. To je ona između Boca Juniorsa i River Platea, derbi koji se igra sutra s početkom u 20 sati po našem vremenu.

Priča počinje u siromašnom Buenos Airesu početkom dvadesetog stoljeća, kada talijanski doseljenici počinju osnivati nogometne klubove. Dva mala kluba u jednom trenutku zbog teške finansijske situacije odlučila su da se ujedine. Na sastanku o ujedinjenju, dolazi do svađe oko toga kako će se zvati budući klub. U jednom trenutku, tadašnji predsjednik Republice de la Boca, Benito Martin, izlazi ispred prostorije da zapali cigaretu i u blizini ugleda kartonsku kutiju na kojo je na engleskom pisalo The River Plate. Nakon toga vraća se unutra i uz pomoć Oscara Barda, osniva Atletico River Plate. Bilo je to 25. maja, 1903.godine.

Boca Juniors nastaje tri godine kasnije, također spajanjem nekoliko manjih klubova u jedan. Boju dresova Boca  je dobila tako što su se čelnici kluba dogovorili da čekaju u luci prvi brod koji pristane i kakva bude njegova boja,  takva će biti i boja dresova. Prvi koji je došao, bio je švedski, plavo-žuti brod i tako Boca dobiva boju dresova koju nosi i danas.

Maradona, Kempes, Pasarela, Francescoli, samo su neki od velikana koji su igrali za ova dva kluba. Najveći grijeh u Argentini je preći u redove ljutog rivala, pa su tako samo šestorica igrača u historiji koji su počinili taj grijeh. Iz Boce u River su prešli Rugeri, Tarantini i Berti, dok su u suprotnom pravcu otišli Juan Lopez, Caniggia i legendarni Gabriel Batistuta. Alfredo Di Stefano je jedini trener koji je osvajao titule s oba kluba. 

Kada su u pitanju uspjesi ova dva kluba, River je uspješniji u domaćem prvenstvu, koje su osvajali 32 puta, a Boca 9 puta, ali je zato Boca uspješnija u Copa Libertadoresu koji je osvojila 6 puta, a River samo 2 puta. Međutim, to nije zasmetalo da se River Plate, 2000. godine, proglasi argentinskim klubom stoljeća. Što se tiče međusobnih duela, do sad je odigrano 327 mečeva, Boca je slavila 121, River 105, a 101 utakmica je završila neriješenim rezultatom.

Navijači Boce su uglavnom oni malo siromašniji, i njima je pobjeda sve, ljepota fudbala i igre nevažna je. S druge strane Riverovi navijači su bogatiji stanovnici Buenos Airesa i njima nije dovoljna samo pobjeda, mora se igrati lijepo za oči s puno kratkih pasova i što više golova.

Ovo nije obična utakmica, ovo je utakmica koja znači mnogo više od nogometa i koju ne propušta niko ko voli nogomet, i ko se nedjeljom navečer nađe kući. Zato sretno, i uživajte u nedjelju.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.