Tri milijarde funti za TV prava Premiershipa
Dramatična završnica prošle sezone uticala je na visoku cijenu

Nevjerovatan iznos novog trogidišnjeg ugovora

Tri milijarde funti za TV prava Premiershipa

M. Skaka

Engleska Premier liga ostaće najskuplje fubalsko takmičenje na svijetu i u naredne tri godine nakon što je kompletiran novi trogodišnji ugovor od nevjerovatnih 3 milijarde funti za domaća TV prava.

U sezonama 2013-14, 2014-15 i 2015-16 Britanci će uživo moći gledati 154 od 380 utakmica koliko se igra tokom jedne sezone što je za 16 više nego do sada i više od 40% od svih premijerligaških utakmica.

Kupci TV prava za naredni trogodišni period su kompanije BSkyB koja je osigurala pet od sedam postojećih paketa i BT koji je uzeo preostala dva. Tako će BSkyB svoj dio od 116 utakmica po sezoni platiti nevjerovatnih 2,3 milijardi funti ili 760 miliona po sezoni što je čak 70% više nego u ranijem ugovoru, dok će BT 38 utakmica po sezoni koštati ukupno 738 miliona funti tj. 246 miliona po sezoni.

Uz to, Premier liga produžila je i svoj ugovor sa BBC i povećala ga sa 173 miliona na 179 miliona funti. BBC kupuje prava na subotnje i nedjeljno emitovanje najzanimljivijih detalja sa utakmica, te internet reprize kroz BBC iPlayer (od ponoći sa nedjelje na ponedjeljak).

Svemu tome dodajmo još i prava od inostranog emitovanja za koja će Premier liga u narednom periodu naplatiti dodatnih 1,4 milijarde funti i dobićemo vrtoglavu cifru od 5 milijardi funti za tri godine što je daleko više nego što inkasira bilo koja druga evropska liga.

Poredimo li to sa ugovorima iz ranijih sezona zanimljivo je da je prvi ugovor o domaćim TV pravima Premier liga napravila na pet godina 1992. i on je iznosio 304 miliona funti. Sada, dvadeset godina kasnije ugovor na tri godine veći je 10 puta.


Kako se ovo isplati TV mrežama?


Nakon svega, postavlja se pitanje kako je moguće da se ovako visoke tarife isplate TV kućama koje otkupljuju prava. Kako je moguće da samo jedan fudbalski meč košta 6,53 miliona funti, što je 72.555 funti po minuti utakmice? Investitori su uvjereni da će se ulaganja isplatiti.

Sky je u ovom ugovoru izgubio prava na prvi izbor utakmica, a platiće oko 90.000 funti više po utakmici od BT-a kako bi izbjegli neatraktivni subotnji termin u 12.45. U prošloj godini, u Britaniji je utakmice u ovom terminu gledalo oko 1,2 miliona gledatelja dok je nedjeljni termin u 16 sati privlačio oko 2 miliona ljudi.

Mreže BSkyB trenutno ima više od 10 miliona domaćinstava na pretplati i prijavili su profit od skoro 1 milijarde funti u posljednjih 9 mjeseci, pa ne sumnjaju da mogu pokriti troškove od 2,3 milijade funti po sezoni za najatraktivniji sadržaj koji nude.

Pribavljanje visokoprofilnog sadržaja kakav su mečevi Premier lige ne samo da popravlja njihovu ponudu, već i konkurenciji smanjuje mogućnosti da se takmiče kvalitetnim sportskim programom.

Što se tiče BT-a, oni su izgurali ESPN (koji je naslijedio prava nakon što je propao Setanta Sport) i za sebe pribavili 18 od 38 utakmica u prvom izboru iako ih je "zakačio" i subotnji nepopularni termin.

Njihova TV platforma BT Vision za sada ima samo 700.000 gledatelja, ali BT neće slijediti neuspješni primjer Setante kojima je falilo oko 700.000 po utakmici gledatelja da bi bili na nuli. BT je investirao dodatnih 2,5 milijadi funti u bradband pokrivenost za dvije trećine Velike Britanije i koristiće najatraktivnije utakmice Premier lige da bi se takmičili sa mrežom Sky i progurali svoje telefon-TV-internet pakete.

Sky Sports 1 i Sky Sports 2 su već dostupni kroz BT Vision, a kompanija če sada podići i još jedan vlastiti kanal posvećen isključivo fudbalu. Tako će ponuda BT-a biti daleko ispred ostalih.


Šta dobijaju klubovi?


Od cjelokupnog ugovora svaki klub dobiće makar 14 miliona funti više nego u ranijoj sezoni. To se odnosi samo na domaća TV prava, a na tu cifru dodaju se i inostrana prava, te paket najzanimljiih detalja koji je kupio BBC. Da li to znači da će ulaznice pojefitniti? Ne.

Plate igrača porasle su sa 201 miliona funti u 2010-11 na skoro 1,6 milijardi u protekloj sezoni. Pa ako se i dalje pitate kako je moguće da jedan igrač zaradi milion funti mjesečno, vratite se na početak teksta i čitajte ponovo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije