Trijumfi Španije i Holandije, kiks Srbije

Kvalifikacije za EP 2012

Trijumfi Španije i Holandije, kiks Srbije

E. Škorić

Uvjerljivim pobjedama nad Mađarskom, odnosno Litvom, Holandija i Španija, finalisti Svjetskog prvenstva iz Južne Afrike, nastavili su stopostotni učinak u kvalifikacijama za odlazak na EP naredne godine u Poljskoj i Ukrajini.

Španija je u šestom kolu grupe I s 3:1, na katastrofalnom travnjaku u Kaunsasu, savladala domaću selekciju Litve. Aktuelni evropski i svjetski prvaci poveli su golom Xavija u 18. minuti, ali je Stankevičius u 57. minuti poravnao na 1:1.

Činilo se da bi Španija mogla kiksati nakon četiri dosadašnje kvalifikacione pobjede, a onda je Furija u dvadesetak minuta postigla dva gola. Prvo je Kijanskas zatresao vlastitu mrežu u 70. minuti, a rezervista Mata u 84. minuti postavlja konačan rezultat.

Holandija je došla do šeste prvenstvene pobjede, čime su pa možemo slobodno kazati osigurali svoju ulaznicu za EP 2012. Na Amsterdam Areni viđeno je čak osam pogodaka, uz dosta preokreta. Robin Van Persie je načeo mrežu Mađara u 13. minuti, ali neumoljivi gosti u samo sedam minuta, golovima Rudolfa i Gere, uspijevaju napraviti veliki preokret.

A, onda je uslijedila prava golijada. Fulopa su redom matirao Wesley Sneijder, Ruud van Nistelrooy, te dvaput Dirk Kuyt, dok je Gera drugim golom dodatno ublažio gostujući poraz.

Mađarska i pored ovog poraza ostaje na diobi drugog mjesta grupe E zajedno sa Švedskom. Obje selekcije imaju po devet bodova.

U Talinu novi kiks Srbije. Orlovi su golom Marka Pantelića stigli do vodstva u 38. minuti, ali je veliko slavlje Estoncima donio Konstatnin Vasiljev u 84. minuti. Podsjetimo da je upravo Estonija slavila u Beogradu prošle godine. Srbija je na trećem mjestu sa 7 bodova, dok je Estonija poziciju niže sa bodom, ali i utakmicom manje. U grupi C odigran je i duel Sjeverne Irske i Slovenije, no na istom nije bilo golova (0:0).

Belgija je u grupi A došla do visoke pobjede nad Azerbejdžanom (4:1).

Grupa A:
Belgija - Azerbejdžan 4:1 (Vertonghen 12, Simons 32 - penal, Chadli 45, Vossen 74/ Abushov 16)

Grupa C:
Estonija - Srbija 1:1 (Vassiljev 84/ Pantelić 38)
Sjeverna Irska - Slovenija 0:0

Grupa E:
Holandija - Mađarska  5:3 (Van Persie 13, Sneijder 61, Van Nistelrooy 73, Kuyt 78, 81/ Rudolf 47, Gera 50, 75)

Grupa I:
Litva - Španija 1:3 (Stankevicius 57/ Xavi 18, Kijanskas 70 - ag, Mata 84)


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.