Turci strahuju i čekaju kiks BiH
Turci drže palčeve Armeniji

Sa press konferencije Turaka u Kajseriju

Turci strahuju i čekaju kiks BiH

M. Skaka

U ponedjeljak, 7. septembra u 11:00 sati privatnim avionom reprezentacija Turske će iz Kajserija krenuti ka Bosni i Hercegovini, tačnije Sarajevu odakle će autobusom nastaviti putovanje prema Zenici, gdje će igrati utakmicu sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine. Reprezentativci gostujuće ekipe će biti smješteni u hotelu Dubrovnik u neposrednoj blizini stadiona Bilino Polje.

Na stadionu Kadir Has u Kajseriju, a povodom odigravanja utakmice protiv Estonije u kvalifikacijama za Svijetsko prvenstvo u JAR 2010, pred novinare su izašli reprezentativci Nihat Kahveci, Arda Turan i Semih Sentürk, te govorili o planovima i ciljevima turskog nacionalnog tima u preostalim utakmicama kvalifikacija.

Kahveci: BiH neće izdržati pritisak!

Fudbalskoj reprezentaciji Turske ostala su još četiri susreta, kao i našoj, a prvi koji će igrati je onaj je protiv Estonije.

„Naš cilj je u naredna četiri susreta uzeti maksimalnih 12 bodova i čekati na eventualni kiks i gubitak bodova reprezentacije Bosne i Hercegovine.», počeo je Nihat Kahveci, za kojeg bi neodlazak Turske na Svjetsko prvenstvo bio veliko iznenađenje. 

„Ako ne odemo na Svjetsko prvenstvo to će biti jako loše. Nakon naših nastupa na posljednjem Evropskom prvenstvu mnogo zemalja u svijetu bi željelo na Svjetskom prvenstvu u JAR vidjeti upravo nas. Svakom velikom takmičenju na kojem smo učestvovali dali smo posebnu boju i notu. Sa karakterom naših navijača, s fudbalom koji igramo i sa energijom koju pokazujemo definitivno svakom prvenstvu dajemo posebnu draž.”, izložio je Kahveci razloge zbog koji smatra da naši protivnici zaslužuju mjesto pod južnoafričkim suncem. Ipak, način kvalifikovanja je drugačiji, i ne zavisi od navijača, energije ili atmosfere, već od osvojenih bodova, a njih u ovom trenutku BiH ima više od Turske, čega je i on sam svjestan.

„U ovom trenutku je činjenica da je Bosna i Hercegovina četiri boda ispred nas i da nas očekuju veoma teški, rekao bih, ključni mečevi'', zaključio je on.

Kahveđi želi zatresti mrežu na Bilinom poljuNapominjući da će svaki meč u nastavku kvalifikacija biti kao finale, te da je stanje i atmosfera u ekipi na visokom nivou Kahveci, je nastavio:

''Prije odlaska na posljednje Evropsko prvenstvo imali smo sličnu situaciju. Bilo je dosta nevjerice, mnogi su sumnjali u nas, ali ovaj tim je i tada kritične mečeve dobio i otišao na prvenstvo, odakle se sa mnogo uspjeha vratio. Naš cilj je taj uspjeh ponoviti. Svjetsko prvenstvo za sve i iz svakog ugla je nevjerovatan ulog i uradit ćemo sve što je u našim rukama da budemo tamo. Ako pak ne odemo bićemo veoma razočarani. Svjesni smo da moramo biti na velikim prvenstvima. Mi trebamo samo osvojiti 12 bodova do kraja kvalifikacija, a Bosna i Hercegovina će sigurno negdje kiksati. Nije lako izdržati takav pritisak kakav je na njima i nije svaki tim sposoban da se sa takvim stresom nosi na visokom nivou. Ponavljam, prije svega, da je veoma važno da mi osvojimo preostalih 12 bodova, jer bi daleko lošije bilo da mi ne osvojimo 12 bodova, a da Bosna i Hercegovina napravi kiks. E, tek onda bismo bili veoma razočarani.''

Na pitanje o svojoj trenutnoj formi, Nihat Kahveci dao je sljedeći odgovor:

''Kada je rezultat dobar onda ni svi ljudi ne gledaju istim očima na igru i učinak i ne uviđaju sve greške. Forma mog tima trenutno nije na zavidnom nivou i čini mi se da su sve oči uprte u mene. Sa dobrim namjerama i velikim trudom nastavljam se boriti."

Reprezentacija Turske
GOLMANI
1- Volkan Demirel (Fenerbahçe)
2- Sinan Bolat    Standard Liege)
3- Serkan Kirintili (Mke Ankaragücü)
ODBRANA
4- Gökhan Gönül (Fenerbahçe)
5- Sabri Sarioğlu (Galatasaray A.Ş.)
6- Gökhan Zan (Galatasaray A.Ş.)
7- Önder Turaci (Fenerbahçe)
8- Servet Çetin (Galatasaray A.Ş.)
9- İbrahim Kaş (Beşiktaş A.Ş.)
10- Hakan Kadir Balta (Galatasaray A.Ş.)
11- İsmail Köybaşi (Beşiktaş A.Ş.)
VEZNI RED
12- Hamit Altintop (Fc Bayern München)
13- Kazim Kazim (Fenerbahçe)
14- Ceyhun Gülselam (Trabzonspor A.Ş.)
15- Mustafa Sarp (Galatasaray A.Ş.)
16- Emre Belözoğlu (Fenerbahçe)
17- Nuri Şahin     (Borussia Dortmund)
18- Arda Turan (Galatasaray A.Ş.)
19- Tuncay Şanli (Stoke City Fc)
NAPAD
20- Nihat Kahveci (Beşiktaş A.Ş.)
21- Semih Şentürk (Fenerbahçe)
22- Sercan Yildirim (Bursaspor)
23- Mevlüt Erdinç (Paris Saint-Germain)
"Mogu reći da se svakom novom utakmicom osjećam dosta bolje. Naravno, sudbina nas napadača je da kada zabijemo gol dosta smo vrijedniji i izgleda da smo dosta bolje odigrali. Za mene lično, bitnije je da timu ide dobro i to isto mislim i kada igram u reprezentaciji i u klubu. Ako pitate 'jesam li zadovoljan sa fudbalom koji igram', naravno da mogu dati dosta više i dat ću. Riječi tipa 'Za takvu igru mi je potrebno vremena' ne želim izgovoriti. Situaciju i moju formu prije dolaska svako zna, kao i da sam stigao sa najboljim namjerama. Radim sve što je u mojim rukama da što prije dođem u željenu formu. Kritika i kritičara će uvjek bitii zato što je posao kojim se bavimo takav kakav je. Ispred nas je jedan veoma važan meč. Ukoliko dobijem povjerenje, zaigram i sve krene svojim putem i još ako zabijem gol, vjerujte, sve se u jednom trenutku može promjeniti. Moj glavni cilj i jeste da dosadašnji tok događaja promjenim.''

Arda Turan: “Pobjediti sve utakmice i čekati!”

Arda Turan složio se sa reprezentativnim kolegom da svaki od četri meča u grupi nosi poseban značaj, te potvrdio da Turska sva četiri meča mora riješiti u svoju korist.
 
Ističući da žele pobjediti u sljedećem meču Turan je pozvao sve, i navijače i medije, da budu jedinstveni i dodao:

''Ovaj tim je mnogo puta uspio uraditi nemoguće, nekoliko mečeva smo iz velikog zaostatka preokrenuli u svoju korist. Uradit ćemo sve sto je u našim rukama da odemo na Svjetsko prvenstvo. Naš posao je pobjediti u preostala četiri meča. Četiri meča ćemo pobijediti i čekati.

Arda Turan: "Četiri meča ćemo pobijediti i čekati"Od  navijača tražim da budu strpljivi i da, ma kakav bio rezultat, daju podržku da samog kraja jer u fudbalu je sve moguće. Čak i u zadnjih 10 sekundi možete pobjediti. I svakodnevno smo u prilici vidjeti primjere za to. Ova reprezentacija, je sposobna u zadnjim sekundama preokrenuti rezultat utakmice. Moramo dijelovati jedinstveno. Državnu zastavu zajedno ćemo predstavljati na Svjetskom prvenstvu''.

''U narednom susretu bez straha moramo preuzeti dužnosti i obaveze'', ističe Arda Turan i nastavlja:

''Mi ćemo kontrolisati utakmicu. Imamo vrlo kvalitetne pojedince u ekipi. Svi posjedujemo kvalitetu da preokrenemo utakmicu u samo jednom trenutku. Ali, naravno, veoma je važno preuzeti odgovornost. I u svakome trenutku nastojat ćemo promjeniti rezultat ukoliko on bude negativan po nas. Bit će i grešaka koje ćemo praviti, gubiti loptu prilikom driblinga, praviti loša ubacivanja, ali sve dok se trudimo uvjeren sam da Estoniju možemo pobjediti. Među najboljim reprezentacijama smo u našoj grupi. U najmanju ruku smo dobri koliko i Španci i to smo u dva meča sa Španijom dokazali.''

Semih Sentürk pozvao navijače da podrže tim

I Semih Sentürk uvjeren je da će početak utakmice sa Estonijom biti veoma težak.
“Zbog suspenzije primoran sam ostaviti prijatelje same. Želim da svi navijači podrže reprezentativce i daju im maksimalnu podršku. Želja nam je pobjediti u ovom meču i podići poljuljani moral prije veoma važne utakmice sa Bosnom i Hercegovinom, i ako Bog da, u tome ćemo i uspjeti! “

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti