Turković se prisjetio derbija: "Ako se obrukaš protiv Želje, valja ti živjeti..."
Foto: Source

Proslavljeni fudbaler Sarajeva za SportSport.ba

Turković se prisjetio derbija: "Ako se obrukaš protiv Želje, valja ti živjeti..." · Intervju

Derbi kola, a i čitavog prvenstva, u subotu će s početkom u 19:30 sati odigrati Željezničar i Sarajevo. Kao pred svaki okršaj, tako i pred ovaj se procjenjuje ko je favorit, koji je tim jači, na čijoj je strani tradicija, pa čak i da li sudija 'naginje' na neku stranu. Tako je decenijama.

Oni stariji složit će se kako bi nekada to znao biti dan uoči kojeg se nije spavalo, onaj koji pobijedi bi, barem privremeno, preuzeo titulu 'vladara' glavnog grada, a pred sami meč bili bi osim navijača podijeljeni i ugostiteljski objekti, gradski kvartovi... Svi bi najednom 'neprijatelji' ljuti postali.

Danas je to prošlost. Naboj koji postoji je neuporediv s onim prijeratnim, čega se u razgovoru za SportSport.ba prisjetio i legendarni fudbaler Sarajeva Almir Turković, kojeg smo uhvatili sretnog i nasmijanog nakon infarkta koji je doživio prije dvadesetak dana.

"Još nisam došao sebi. Telefon mi svako malo zvoni, nekad se moram i sakrivati, isključiti ga... Sada se odlično osjećam, hvala Bogu, vraćam se u normalu. Svaki dan pijem lijekove, šetam, pridržavam se uputa doktora. Puno mi je značila i podrška prijatelja koja je dolazila iz svih krajeva svijeta", priča Almir Turković na početku razgovora za SportSport.ba.

Cigarete je, kaže nam, ostavio. Promijenio je život iz korijena.

"Nema više toga, ne smijem jednostavno. To je zlo. Ovo što mi se desilo bilo je zapravo poruka da malo 'prikočim', da se promijenim, jer mi se ranije život svodio isključivo na loptu, nervirao sam se i zbog nakaradnog sistema u kojem živimo, ali danas mi je zdravlje na prvom mjestu. A Japan na trećem, što bi se u vicu onom reklo (smijeh). Nema smisla nervirati se. Došlo je vrijeme koje je loše za poštenog čovjeka, a dobro za poganog koji je spreman i na pljačku i sve ostalo. To me pogađa. Kometa će nas opaliti koliko je sve ovo prljavo."

Tok razgovora usmjerili smo na fudbal, na 'utakmicu svih utakmica'.

"Nisam bio na Grbavici otkako je napravljen ovaj fini teren, volio bih da mogu otići na derbi, ali zbog zdravlja mislim da ću ostati kod kuće. Šta reći... Sarajevo je ove sezone pokazalo da ima najkvalitetniji tim u ligi, lideri su već dugo vremena i bilo bi pogubno da na kraju ispuste prednost koju imaju. Šteta što su kiksali u posljednje dvije utakmice, sada bi, recimo, poraz znatno poremetio atmosferu. Kao navijač na kraju bih bio zadovoljan i remijem, iako, ponavljam, Sarajevo je pokazalo da je najkvalitetnije i na kraju može i slaviti."

Nije na tome stao Turković.

"Naravno, ne smije se ni podcijeniti Željezničar. Ne postoji klub u BiH koji može doći na Grbavicu i reći: 'Satrat ćemo ih', jer u suprotnom će izgubiti. Posložio je Osim u međuvremenu to, više to nije isti tim."

Kroz sezonu nekoliko fudbalera Sarajeva je posebno dojmilo Turkovića.

"Sviđaju mi se Velkoski, i onaj 'mali' Rahmanović mi je strašno drag, kao i Ahmetović. Ma, volim ih sve. I ovaj golman Kovačević je ostavio dobar utisak na mene, s njim smo barem deset godina rahat, veliki je potencijal."

Derbi utakmice koje je svojevremeno igrao Turković ne mogu se usporediti s ovim današnjim.

"Sve je bilo drugačije, pa i same te utakmice. U onom sistemu nisi mogao voziti BMW, glumiti nešto, mogao si otići na more, planinu i eto... A danas neki ni to ne mogu. Fudbal je postao prljav biznis, samo se gledaju procenti, interesi, dok je ranije to puno poštenije bilo. I utakmice su bile puno bolje, osjećao se pravi onaj naboj, a još uz to svi smo bili raja. I dan-danas se družim s nekim od tadašnjih fudbalera Željezničara. Možda je i do toga što smo svi više-manje bili iz Sarajeva, igrači su se sa strane dovodili samo ako su baš pojačanja, dok danas od nekih 'stranaca' bolje igrače u tramvaju nađeš."

Ne skriva i da se osjećala trema pred sraz sa Željezničarom.

"Bilo je treme, naravno, jer znao si šta ti taj meč donosi. Ako se obrukaš, valja ti živjeti narednih dana, ipak si tu pred svojom rajom. Ja nisam imao posebne pripreme za utakmice sa Željezničarom, otprilike mi je bilo bitno da sam maksimalno spreman i da na kraju sebi ne mogu zamjeriti da nisam dao sve od sebe."

Poseban savjet za igrače nema.

"Ma, šta ja imam njima govoriti... Svi su oni profesionalci, i to dobro plaćeni, znaju sasvim dobro šta trebaju raditi. Dosad su svoj posao raditi dobro i vjerujem da će tako i nastaviti", istakao je Turković.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Turković je bio jedan od omiljenih fudbalera navijača Sarajeva. Sa bordo timom je bio osvajač Kupa BiH 1997. godine, a deset godina kasnije bio je i najbolji igrač ekipe Husrefa Musemića koja je donijela četvrtu titula prvaka na stadion Asim Ferhatović Hase.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

jogabonito
Fantasticna izjava Turkovica.Volim oba kluba,mozda malo vise Zelju,jer od Videotona u aprilu 1985. ne spavam vise dobro.Mislim da su igraci iz tih vremena kad je Turkovic igrao i za sadasnje reprezentativce koplje ispred.Faruk Ihtijarevic je madjionicar za nase danasnje vezne igrace,pa Mirza Varesanovic,Sedin Torlak,Albin Pelak,Alen Skoro,a s druge strane Alihodzic,Mulalic,Muharemovic itd.Od danasnjih bih izdvojio Bekrica i Jamaka,mislim da je sramota da nikad nisu u bh rep sansu dobili.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi