Turska dolazi kao sudionik pet velikih smotri
Turci očekuju novu radost

U susret meču u Zenici

Turska dolazi kao sudionik pet velikih smotri

E. Škorić

Tako malo ostalo je do historijske utakmice protiv Turske, ne treba ni pominjati da bi pobjedom reprezentacija BiH bila siguran učesnik baraža. Ipak, ne zaboravimo da nam u goste dolazi jedna od najneugodnijih evropskih selekcija.

Na FIFA-inoj rang listi nalaze se na 27. mjestu, 2002. godine na SP-u u Japanu i Koreji bili su brončani, a posljednjem Evropskom prvenstvu završili su kao četvrti. Da, to je upravo selekcija koja će sutra od 20 sati pokušati srušiti snove bosanskohercegovačkih fudbalskih fanatika. Poslije dvije pobjede nad Belgijom i jedne nad Armenijom došli smo na korak do baraža, da bi sutra mogli sve to začiniti pobjedom nad Turskom i plasirati se u dodatne kvalifikacije.

Ali, neće biti nimalo lako, to je sigurno. Turska je daleko ispred Belgije i Armenije, i biti će, zaista, nezgodan protivnik. 

Turska kroz velika takmičenja

Po prvi put na Svjetsko prvenstvo Turci su se kvalificirali davne 1950. godine, kada su sa 7:0 pobijedili Siriju, no zbog financijskih problema nisu putovali u Brazil. Potom su se uspjeli kvalificirati na SP 1954. godine koje se igralo u Švicarskoj. U play-offu poraženi su od Zapadne Njemačke sa visokih 7:2. Četiri godine kasnije odustali su u toku kvalifikacija. Sve do 2002. godine Turci se nisu uspjeli plasirati na mundijal, da bi potom napravili veliki rezultat. Şenol Güneş odveo ih je do 3. mjesta. Podjsetimo u osmini finala pobijedili su domaćina Japan (1:0), a u četvrtfinalu su zlatnim golom slavili protiv Senegala. Tamo ih je porazio Brazil, ali su Turci ipak uspjeli u utakmici za 3. mjesto sa tijesnih 3:2 pobijediti drugog domaćina SP-a, Južnu Koreju. Tada je Hakan Sukur u desetoj sekundi postigao gol, što je najbrži pogodak u povijesti Svjetskog prvenstva.

2003. godine na Kupu konfederacije Turska je stigla do trećeg mjesta. U polufinalu ih je porazila Francuska (3:2) koja je kasnije bila osvajač takmičenja. Potom, Turci se ne uspijevaju kvalificirati na Evropsko prvenstvo 2004. godine koje se održavalo u Portugalu, a u play-offu poraženi su od Latvije.

Nakon što su pauzirali SP 2006. godine u Njemačkoj, imali su dobar nastup dvije godine poslije na Euru. Završili su u polufinalu gdje ih je pobijedila Njemačka u jednom veoma teškom meču.

Terim po 80. put na klupi

Fatih Terim, čovjek koji je rođen 4. septembra 1953. godine i koji je rođen u jednoj jako siromašnoj porodici, sutra će po osamdeseti (80.) put sjediti na klupi svoje nacije. Terim je velike uspjehe napravio sa Galatasarayem koji je dugi niz godina dominirao turskom ligom i sa njima osvojio i Kup UEFA. Turke je ranije predvodio davne 1996. godine u Engleskoj, a svojevremno bio je trener Fiorentine i Milana. Imperator - nadimak je ovog turskog stručnjaka, a dobio ga je po strogom režimu rada.

Tursku reprezentaciju odveo je na Evropsko prvenstvo u Engleskoj 1996. godine, gdje su, na njegovu žalost, Turci ispali uz tri poraza. Selektor je Turske od 2005. godine.


Igrački kadar

Fatih Terim na raspolaganju ima izuzetno jak igrački kadar. Tako na golu ima Volkana Demirela koji je prvi golman Fenerbahčea, kao i iskusnog Ruštu Rečbera (Bešiktaš) koji je branio na svim velikim natjecanjima za Turke. Treći golman je Tolga Zengin, inače čuvar mreže Trabzonspora.

Najslabija tačka, ako ga uopšte imaju, u redovima Turske je zadnja linija. Predvode je Server Četin iz Galatasaraya i iskusni Emre Ašik. Tu su i Sabri Sarioglu, Emre Gungor, Ugur Boral, Hakan Balta i, na našu sreću neće igrati, Gekhan Zan koji nije ni stigao u BiH. Zanimljivo, svi igrači dolaze iz domaće lige, iz tri najveća turska kluba (Galatasaray, Bešiktaš i Fenerbahče).

Ako je zadnji red slab, vezni red je taj koji će, bez ikakve sumnje, to nadoknaditi. Emre Belozoglu, član Newcastlea, Hamit Altintop (Bayern Munchen), Sanli Tuncay (Middlesbrough) i Arda Turan (Galatasaray) najpoznatiji su iz veznog reda.I Kazim-Kazim, te Mehmet Aurelio spadaju u red onih opasnijih, ali srećom i oni neće igrati protiv naše reprezentacije.

Napad sačinjavaju opasni krilni napadač Besiktasa, Nihat Kahveči, te Fenerbahčeov Semih Senturk. Osim toga, tu je i Mevlut Erding iz redova francuskog Sochauxa.

No, bez obzira na sve, sigurno je da se naša reprezentacija može mjeriti sa Turskom, posebno imajući u vidu da naši igrači dolaze i velikih evropskih timova, da imamo velike navijače, da igramo na Bilinom Polju i, naravno, da smo pobjedu udaljeni od historijskog uspjeha.

Sretno Zmajevi u Zenici!

Statistički podaci:

Savez: FFT (Football Federation Turkey)
Konfederacija: UEFA (Evropa)
Selektor: Fatih Terim
Kapiten: Nihat Kahveči
Najviše nastupa: Ruštu Rečber (116)
Najbolji strijelac: Hasan Šukur (51)
FIFA rang: 25.
Najviši rang: 5. (juni 2004. godine)
Najniži rang: 82. (novembar 1985. godine)
Boja dresova: Crvena i bijela
Prva međunarodna utakmica: Tursk - Rumunija 2:2 (20. novembar 1923.)
Najveća pobjeda: Turska - Sirija 7:0 (Ankara, Turska; 20. novembar 1949.)
Najveći poraz: Poljska - Turska 8:0 (Geneva, Švicarska, 20. juni 1954.)
Svjetsko prvenstvo: Učešća - 2(prvi put 1954.) Najbolji rez.: 3. mjesto 2002.
Evropsko prvenstvo: Učešća - 1(prvi put 2003.) Najbolji rez.: 3. mjesto 2003.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.