Twente i Ajax odlučuju u posljednjem kolu

Eredivisie

Twente i Ajax odlučuju u posljednjem kolu

Kolo prije kraja u holandskoj Eredivisie još uvijek nije poznat novi prvak. Odluka između Twentea i Ajaxa past će u posljednjem kolu, a Twente je taj koji sam o sebi odlučuje.

Twente je pobjedom nad Feyenoordom od 2:0 zadržao lidersku poziciju na tabeli i kolo prije kraja nalazi se pred najvećim uspjehom u historiji kluba. Izabranici Stevea McClarena su golovima Blaisea N'Kufa u 40. i Miroslava Stocha u 68. minuti upisali pobjedu, a naš Dario Vujičević je priliku za igru ponovo dobio u posljednjoj minuti kada je zamijenio strijelca drugog gola.

Najbliži Twenteov pratilac Ajax nije imao problema protiv Heraclesa (4:0). Siem de Jong je u prvom poluvremenu pogodio mrežu dva puta (20' i 37'), a u nastavku je Marko Pantelić još dva puta matirao Martina Pieckenhagena. Ajax u posljednejm kolu treba pobjedu i kiks Twentea za naslov prvaka.

PSV će naredne sezone nakon dugo vremena propustiti Ligu prvaka i igraće u Evropskoj ligi. PSV je danas bio bolji od Groningena sa 3:1, a strijelci su bili Zakaria Labyad dva puta i Balasz Dzsudzsak jednom.  Drugi putnik u Evropsku ligu bi mogao biti AZ koji je danas slavio protiv Willema sa 3:0 golovima Morena, Holmana i El Hamdaouija.

Pobjedom nad novim drugoligašem Waalwijkom (4:0) ADO Den Haag je izborio opstanak u ligi. Derijck i Luijckx su u prvom dijelu donijeli prednost Haagu, a Andres Oper i Danny Buijs u drugom potvrdili pobjedu.

Rezultati 33. kola:
ADO – RKC 4:0
Ajax – Heracles 4:0
Hereenveen – Breda 0:0
PSV – Groningen 3:0
Sparta – Utrecht 0:3
Twente – Feyenoord 2:0
Vitesse – Roda 2:5
Venlo – NEC 2:0
Willem II – AZ 0:3

Poredak: Twente 83, Ajax 82, PSV 77, AZ 61, Feyenoord 60.......ADO 30, Sparta 26, Willem 23 i RKC 15.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.