Čudo od stadiona se nalazi se u najfudbalskijoj zemlji Evrope, a uopšte se ne koristi za fudbal

Kapacitet 82.000 mjesta

Čudo od stadiona se nalazi se u najfudbalskijoj zemlji Evrope, a uopšte se ne koristi za fudbal

Admin Čaušević

Prva asocijacija na neki stadion u Evropi je fudbal. 

Praktično svaki stadion u Evropi je namijenjen prvenstveno za fudbal, zatim za atletiku, a dok se koriste i za druge sportove poput ragbija. 

Intersantno da se u Engleskoj, neslužbeno najfudbalskijoj zemlji Evrope, nalazi se stadion koji se uopšte ne koristi za fudbal, koliko god to čudno zvučalo.

Riječ je o Twickenham stadionu koji je smješten u jugozapadnom dijelu Londona i sagrađen je još prije 115 godina. U međuvremenu je modernizovan nekoliko puta te je značajno promijenio svoj izgled.

Nalazi se u vlasništvu Ragbi asocijacije Engleske i zanimljivo da je najveći stadion na svijetu namijenje za igranje isključivo ragbija.

Oglasi

Kapacitet mu je 82.000 sjedećih mjesta, a dd ovog stadiona u Engleskoj je veći samo Wembley (90.000) u Londonu, dok je u Evropi četvrti na listi iza Nou Campa (99.000) u Barceloni i Croke Parka (82.300) u Dublinu.

Domaćin je raznoraznih takmičenja u ragbiju, a u tri navrata na njemu su se igrali mečevi Svjetskog prvenstva u ovom sportu.

Premiership Rugby | Gallagher Premiership Rugby Final 2020 Quiz

Prije nekoliko godina spominjala se opcija da bi na ovom stadionu svoje domaće utakmice mogao igrati Chelsea zbog renoviranja Stamford Bridgea što se na kraju nije desilo.

Posljednju značajnu promjenu je imao 2006. godine kada renoviran. U sklopu jedne od tribina se nalazi i hotel sa četiri zvjezdice. Prije četiri godine dorađena je i istočna tribina kada je stadion poprimio današnji oblik.

Interesantno da je Twickenham često domaćin i koncertima najvećih muzičkih zvijezda današnjice, a prije nekoliko godina na ovom stadionu su odigrana tri meča američkog fudbala.

Top Komentari

Salihović23
"najfudbalskijoj"?
3 0
durgutajdin
Najfudbalskija zemlja hahahhahahaah
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi