U Jerevan po pobjedu
Jerevan

U Jerevan po pobjedu

Učinićemo sve kako bismo obradovali naše navijače i sačuvali postojeću prednost na tabeli, odnosno drugo mjesto, rekao je juče Miroslav - Ćiro Blažević, selektor fudbalske A repezentacije BiH.

Najbolji fudbalski tim naše zemlje danas iz Sarajeva čarter letom putuje u Jerevan, gdje će sutra s Jermenijom, s početkom u 17 sati, odigrati prvu od dvije utakmice ovog ciklusa kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici.

"Volio bih da je period od zadnje utakmice kvalifikacija za SP i naših pobjeda nad Belgijom trajao vječno. Stvorena je izvrsna atmosfera i jasno mi je da javnost očekuje nastavak dobre serije, što i mi u repezentaciji očekujemo. Međutim, da bismo to realizirali, moramo biti svjesni da nasuprot nas u Jerevanu imamo jednog protivnika kojeg su vrlo teško pobijedile i ekipe sa možda većom reputacijom od naše, a to su Španjolska i Turska. Stoga, da bismo osvojili bitna tri boda, u subotu moramo biti u svom osobitom elementu", rekao je Blažević.

Prvi strateg proteklih dana izbjegavao je komentarisati utakmicu s Turskom, koja će biti igrana u Zenici 9. septembra.

"Koliko god ne želim da pričam o Turskoj, odnosno želim se fokusirati na Armeniju, sigurno je da smo svjesni značaja oba susreta. Uvjeravam vas da ćemo sve učiniti kako bismo obradovali navijače i sačuvali postojeću prednost nad Turcima", dodao je Blažević.

Bh. reprezentativci u srijedu su u Hrasnici odigrali trening utakmicu sa niželigašem Famosom. Iako je rezultat bio u drugom planu, reprezentativci su slavili 2:0, što je, prema mišljenju mnogih, još jedan pokazatelj da bh. tim sa takozvanim slabijim protivnicima ne uspijeva pružiti maksimum.

"Ako bi bile mjerilo 'manje' utakmice i 'slabiji' protivnici, onda bih uoči puta u Jerevan imao velikog razloga za zabrinutost. Evidentno je da naši igrači nis za 'male' utakmice, što ni njima ni meni nije na čast, jer prva ekipa ne pravi razliku između protivnika i uvijek igra optimalnim učinkom. To se moglo vidjeti i u duelu sa niželigašem Famosom. Kada tim ne igra optimalno čak i s takvim ekipama, dolazi u pitanje pobjeda", dodao je Blažević.

U utakmici s Famosom u timu nije bilo Edina Džeke i Zlatana Bajramovića.

"Njih dvojica na peporuku liječnika bili su pošteđeni u srijedu zbog bolova u nozi. Međutim, biće spemni za utakmicu u Armeniji. Još nisam riješio sve dileme oko sastava, uključujući i pitanje ko će stati na gol, Nemanja Supić ili Asmir Begović. Admir Vladavić će najvjerovatnije igrati na desnom boku. U zadnjoj liniji biće kapetan Emir Spahić, Safet Nadarević i Sanel Jahić. Elvir Rahimić će sigurno biti zadnji vezni, a ostaje da odlučimo hoćemo li igrati sa dva špica ili s jednim", istakao je Blažević.

Posljednji tening pred polazak u Armeniju reprezentacija BiH odradila je sinoć u Hrasnici.

Slab interes domaćina

Pema informacijama koje ima naš stručni štab, interes domaćina za utakmicu u Jerevanu nije veliki, s obzirom da oni do sada nisu upisali nijednu pobjedu.

"Ne vlada veliki interes za utakmicu kod njihovih ljudi, tako da ne očekujemo više od 6.000 gledalaca na stadionu. Zbog velike udaljenosti, sumnjam da će biti i naših navijača. Prikupili smo još neke informacije, a najviše me raduje da je u Jerevanu teren kao tepih. To će nam omogućiti da uspostavimo igru koju naša reprezentacija njeguje", kaže Blažević.

Spahić: Spreman sam

Odličnu atmosferu među našim igračima juče je penio kapiten Emir Spahić.
"U ekipi vlada veliki optimizam. Najvažnije je da smo svi zdravi i spemni te s nestrpljenjem čekamo meč u Armeniji. I ja sam se oporavio od bolesti. Sada je sve uredu. Odigrao sam uspješno jedno poluvrijeme s Famosom i dokazao sam da spremno dočekujem Armene. Nadamo se da ćemo se zadovoljni vratiti s ovog gostovanja", rekao je Spahić.

Ugovor sa Šparkase bankom

Juče je na Ilidži potpisan sponzorski ugovor između Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH i Šparkase banke. Riječ je o nastavku saradnje sa bankom koja je ranije nosila naziv ABS banka. Saradnja traje već pet godina, a jučerašnji ugovor potpisan je za 2009/2010. godinu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.