U Münchenu je slavio Nottingham, Marseille i Borrusia Dortmund

Četvrto finale u srcu Bavarske

U Münchenu je slavio Nottingham, Marseille i Borrusia Dortmund

M. Maksimović

Večerašnje finale Lige prvaka bit će ukupno četvrto koje se igra u Münchenu. Do sada u ovom gradu gledali jedno finale tadašnjeg Kupa prvaka, te dva finala Lige prvaka. Sva tri meča su odigrana na Olimpijskom stadionu u Münchenu.

Prvi put se veliko finale tada Kupa prvaka igralo 30.maja 1970 godine. U finalu su igrali Nottingham Forest i Malmö. Legendarni Brian Clough je vodio sa klupe Nottingham sa Shiltonom, Trevorom Francisom, Ianom Bowyerom, Woodcockom, Škotom Robertsonom.Gol odluke je postigao Trevor Francis glavom na centaršut Johna Robertsona.

Na Olimpijskom stadionu u Münchenu o prvaku se odlučivalo i 1993.godine. Veliko finale u kojem su se sastali Marseille i Milan dvije ekipe koje su bile najbolje u grupnoj fazi takmičenja. I opet je kao i prije 14 godina jedan gol odlučio prvaka. Igralo se 25.maja 1993.godine.

Boje Marseillea su branili Barethez, Eydelie, Di Meco, Boli. Angloma, Deschamps,Bokšić, Völler, Abedi Pele, Sauzée. Za ekipu Milana su u prvih 11 su se tada našli Rossi, Tasoti, Maldini, Costacurta, Rijkaard, Baresi, Donadoni, Albertini, van Basten, Lentini i Massaro. Na kraju je čovjek odluke bio Basile Boli koji pogađa glavom nakon kornera.Šest sedmica kasnije, zbog namještene utakmice u prvenstvu klubu je oduzeta titula, Tapie je kasnije završio u zatvoru a Olimpique u drugoj ligi.

Treće i posljednje finale na starom ''Olympiastadionu'' je bilo ono između Borussije Dortmund i Juventusa.Karl-Heinz Riedle je Lippija i Juventus zavio u crno sa dva gola u šest minuta. Posao je zaključio tada mladi Lars Ricken u prvom dodiru sa loptom nakon što je ušao sa klupe. Utakmica je odigrana 28.maja 1997.godine.Ottmar Hitzfeld je bio trener, a igrali su Klos, Sammer, Kohler, Kre, Reuter, Heinrich, Lambert, Sousa, Moller,Riedle i Chapuisat.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.