U namještanje mečeva uključeno 35 klubova: Učestvovali igrači, predsjednici, treneri, sudije...

BBC o namještanju mečeva u Ukrajini

U namještanje mečeva uključeno 35 klubova: Učestvovali igrači, predsjednici, treneri, sudije...

E. Škorić

BBC je danas objavio kako je čak 35 ukrajinskih klubova optuženo za namještanje utakmica.

Među optuženima za namještanje utakmica nema dva najveća ukrajinska kluba, Šahtara iz Donjecka i kijevskog Dinama, javlja BBC.

Inače, oko 50 osoba je uhapšeno zbog optužbi da su zaradili oko pet miliona dolara na osnovu namještenih rezultata u mečevima ukrajinskih liga. 

Navodi se da su te osobe u Aziji u kladionicama uplaćivale ogromne svote na tačne rezultate ukrajinskih mečeva, a među umiješanima su igrači, treneri, predsjednici klubova i sudije. Uskoro bi se trebalo očekivati i više informacija, pa da u javnost izađu i imena onih koji su se bavili nečasnim radnjama.

Vijest se pojavila samo nekoliko dana prije finala Lige prvaka koje se igra upravo u Kijevu, ali vjerujemo da ni Real, a ni Liverpool nisu klubovi koji bi si dozvolili takvu sramotu.

Afere o namještanju utakmica potresaju mnoge zemlje širom svijeta. Bilo ih je i u Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Turskoj, pa i u zemljama zapadnog dijela Evrope.

Takve stvari se često dešavaju, a u organizaciji namještanja mečeva učestvuju ogromne grupe ljudi, a radi se o milionskim svotama novca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi