U subotu se od Zvijezde oprašta njen najveći borac

Oproštajna utamica Nermina Huseinbašića

U subotu se od Zvijezde oprašta njen najveći borac

Edmir Škorić

U subotu će na stadionu Banja Ilidža Zvijezda u sklopu proslave 90. rođendana odigrati revijalnu utakmicu sa reprezentacijom Prve lige Federacije BiH.

Proslava 90 godina postojanja bit će ujedno i oproštajna utakmica Nermina Huseinbašića. Od dresa Zvijezde i zvanično će se oprostiti jedan od najvećih boraca u povijesti kluba. Popularni Doro skoro čitav svoj život posvetio je ovom klubu. 

 

Svaki klub ima svog heroja. Juventus je imao Alessandra Del Piera, Roma Francesca Tottija, Milan Paola Maldinija, Inter Javiera Zanettija.. Zvijezda je imala Huseinbašića, čovjeka koji je prošao sve i svašta u gradačačkom klubu. Bio je kapiten, igrao sa Zvijezdom one "najmanje" utakmice po daleko nižim rangovima od onoga u kojem se klub sada nalazi (Premijer liga). 

 

Nosio je kapitensku traku i na svakoj utakmici davao 120 posto svojih mogućnosti. Naravno, kao i mnogi drugi, znalo se događati da je na udaru kritičara, ali ako mu se nešto nikada nije moglo prigovoriti, to je onda odnos prema njemu svetom dresu. Dobio je mnoga priznanja igravši za klub od Druge lige Sjever pa do Premijer lige. 

 

U dva navrata proglašen je sportistom općine Gradačac, čime je postao jedini kome je to uspjelo u gradu Zmaja od Bosne poslije rata. Ujedno je bio i jedini igrač koji je imao profesionalni ugovor i igrao. Njegove kvalitete na zelenom travnjaku nisu upitne, a niti one izvan njega. 

 

Prepoznatljiv je po tome što je organizirao humanitarnu akciju za KIK (košarkaški invalidski klub) Zmaj, učestvovao je i u brojnim drugim humanitarnim akcijama. Završetkom igračke karijere na Banja Ilidži, ostao je vjeran i odan svojoj Zvijezdi. I dan danas je veliki navijač kluba u kome je ponikao. 

 

"Zvijezda je moj ponos. Moje najljepše razdoblje života. Ni u jednom trenutku nisam drugačije razmišljao. Da se ponovo rodim, opet bih, iznova, krenuo istim putem. Bio bih lud za Zvijezdom. Koliko samo utakmica sam odigrao u tom crveno-bijelom dresu, koliko pobjeda, poraza, sreće i razočarenja. Razne generacije prolazile su kroz klub, razne uprave, treneri... No, mnogi su otišli i otići će, ali ostaje Zvijezda i mi - njeni navjači. Oni koji je nikada ne bi napustili", kaže Huseinbašić za SportSport.ba, dodavši:

 

"Sretan sam što ću u subotu imati oproštajnu utakmicu. Nadam se da će biti dosta navijača, da im se mogu još jednom zahvaliti. Oni su bili uvijek uz mene, pa sam sada i ja uz njih. Zajedno ćemo, uvijek, biti uz klub i podržavati ga. Ako bih sada imao mogućnost da biram jednu želju, ona bi glasila: Da Zvijezda bude prvak Bosne i Hercegovine. Svi se iskreno nadamo da će doći i taj dan, da ćemo igrati evropske utakmice...".

 

Huseinbašić će u subotu, dakle, posljednji put obući dres kojeg je godinama nosio. I ovaj put, nema sumnje, natopit će ga znojem. Kako nam je rekao, za njega ne postoje "nebitne" utakmice.

 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Kada obučete taj dres, onda imate naredbu da date sve od sebe. Stvari nekad ne idu željenom putanjom, ali barem će ljudi znati da ste dali sve od sebe i da ste izgarali na travnjaku da im omogućite slavlje. Ovom prilikom bih, još jednom, pozvao navijače i zahvalio im se za sve. Oni su oduvijek bili jedan dobar dio kluba i nadam se da će to i ostati. Ipak, milion Zvijezda je na nebu, a samo jedna u srcu."

 

Zaprati NK Zvijezda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Zvijezda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.