Ukida se Apertura i Clausura

Ukida se Apertura i Clausura

A. Beganović

Argentinski fudbalski savez samo dva dana nakon dramatične završnice Aperture odlučio je od slijedeće sezone vratiti jedinstveno prvenstvo.

Argentinska fudbalska liga kroz svoju istoriju tri puta je mjenjala sisteme takmičenja. Na inicijativu tadašnjeg argentinskog trenera, Carlosa Salvadora Bilarda, 1985. godine se uvodi sistem takmičenja po uzoru na Evropu, tada je Argentina ukinula dva prvenstva, ali se ovaj sistem održao samo do 1991. godine.

Od 1991. godine liga se dijeli na sadašnju Aperturu i Clausuru, a u prvoj sezoni igrala se majstorica između pobjednika. Newell's Old Boys je nadmašio Bocu, a nakon toga dolazi do raznih kontraverzi jer je Boca tu sezonu bila bez poraza a titulu izgubila nakon penala, i radi tih kontraverzi donosi se novo pravilo. Naime, poslije te sezone nema više doigravanja, nego se prvacima proglašavaju pobjednici i Aperture i Clausure.

Nakon svih ovih lutanja, čelnici argentinskog fudbala su odlučili da se od iduće sezone igra jedinstvena liga koja će prvaka dati nakon 38. kola.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.