Ukida se Predsjedništvo ili...

UEFA i FIFA izričite

Ukida se Predsjedništvo ili...

Na danas održanoj konferenciji za medije u Nogometnom/Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine predstavnici UEFA i FIFA jasnu su stavili do znanja šta žele.

"Naša je jasna namjera da više nema predsjedništva. Jutros smo našli rješenje. Ukida se predsjedništvo. Entitetski savezi će imati svoje članove u Izvršnom odboru", rekao je Marcel Benz.

To će ujedno biti glavni prijedlog Skupštini N/FSBiH, zakazanoj za 16. juli, a u slučaju da ovaj prijedlog Statuta ne prođe, sankcije su vrlo moguće.

Predstavnici UEFA i FIFA od jučer su imali cijeli niz sastanaka sa čelnicima N/FSBiH i entitetskih saveza, u pokušaju da se usaglase stavovi vezani za novi statut N/FSBiH.

Predstavnici međunarodnoh federacija izričiti su u namjeri da se ukine predsjedništvo N/FSBiH, te da se popravi i cijeli niz drugih stvari.

"BiH je jedina od svih članica FIFA i UEFA koja ima predsjedništvo, a ne jednog predsjednika. Takvo stanje je neodrživo. Jutros smo postigli dogovor da se u novom statutu predloži funkcija predsjednika, koji bi imao prvog i drugog potpredsjednika, a predsjedništvo bi bilo ukinuto. Entitetski savezi imali bi svoje članove u N/FSBiH, tako što bi po automatizmu predsjednici entitetskih saveza ulazili u Izvršni odbor državnog saveza. Mandat predsjedniku bi trajao četiri godine, a postojala bi mogućnost i reizbora na još četiri godine. U slučaju da jedan predsjednik bude na funkciji dva mandata, onda bi treći mandat automatski išao u drugi entitet", rekao je predstavnik UEFA Marcel Benz.

Druga veoma bitna stavka sastanaka i pregovora bio je sistem odlučivanja u tijelima saveza.

"Upoznati smo sa činjenicom kako su pojedini članovi N/FSBiH namjerno odlazili sa sjednica i tako blokirali donošenje odluka, jer bi se tada izgubio kvorum. Takvo nešto se više ne smije dešavati. To ne prihvatamo. UEFA i FIFA nisu spremne investirati u saveze u kojima se opstruira rad. Prema prijedlogu novog statuta, svaki član tijela saveza koji bude napustio zasjedanje ili ne došao na njega, može biti zamijenjen zamjenskim članom. Dalje, samo na prvoj sjednici nekog tijela biće potrebna kvorumska većina. U slučaju da ne bude kvoruma, odmah se zakazuje druga sjednica na kojoj će biti moguće donijeti odluke prostom većinom glasova", dodao je Benz.

Također, bilo je riječi i o finansijskoj situaciji u N/FSBiH.

"Svjesni smo da je finansijska situacija u bh. Savezu katastrofalna. Prijeti vam bankrot i ukoliko se desi da N/FSBiH bankrotira, onda će automatski biti suspendovan, što znači da će se morati krenuti od nule, dakle formiranja novog saveza. Nadam se da se to neće desiti i novi prijedlog statuta, ukoliko bude usvojen, mogao bi donijeti poboljšanja i u tom pogledu".

Iz Fudbalskog saveza Republike Srpske pokušali su prolongirati implementaciju novog statuta do 2014. godine, ali u UEFA su kategorično odbacili takvu mogućnost.

Na pitanje koje su moguće kazne u slučaju da Skupština N/FSBiH ne usvoji novi prijedlog statuta 16. jula, Benz je kazao:

"Postoje samo dvije opcije u tom slučaju. Jedna je suspenzija saveza, a druga isključenje iz UEFA i FIFA".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.