Undiano više "voli" Barcelonu

Ko je sudija večerašnjeg El Clasica?

Undiano više "voli" Barcelonu

Kao po običaju u svim velikim derbijima izuzetno je btno i ko sudi. Večerašnji El Clasico između Real Madrida i Barcelone sudi Alberto Undiano Mallenco iz Pamplone, koji je, statistički gledano, naklonjen Barceloni.

Alberto Undiano Mallenco je rođen 10.avgusta 1973. godine u Pamploni, a međunarodni sudija je od 2004. godine. Do sada je sudio četiri El Clasica, tri je puta slavila Barcelona, dok je jedan završio bez pobjednika. Što se tiče ostalih podataka sve ide na ruku Barceloni.

U ta četiri susreta igračima Barcelone je pokazao sedam žutih kartona, a igračima Reala čak 17. Realovci su dva puta pocrvenili, a Katalonci niti jednom. Pamti se El Clasico iz novembra 2009. koji je Barcelona dobila sa 1:0 kada nije dosudio čist penal Piquea nad Ronaldom.

U Primeri je Barceloni sudio 30 utakmica, od kojih su dvije izgubili, dok je Realu sudio na 32 meča, od čeka je Real izgubio njih šest. U tim utakmicama igračima Barcelone je pokazao 79, a igračima Reala čak 103 žuta kartona.

Što se tiče dosuđenih penala i tu je Barcelona u prednosti. Za Barcelonu je svirao sedam penala, a kontra nje tri, dok je za Real dosudio šest, a u korist njegovih rivala isto toliko penala. Što se tiče pojedinačno igrača, Undiano je najoštriji prema Sergiju Ramosu iz Reala (13 žutih, dva crvena) i Sergiju Busquetsu iz Barcelone (šest žutih).

Ove sezone je jednom pomogao Realu kada je priznao gol Gonzala Higuaina iz ofsajda protiv Malage, ali im je zato vratio kada je priznao također gol iz ofsajda Fernandu Llorenteu protiv Athletic Bilbaoa. Barceloni je u pobjedi protiv Espanyola priznao dva sumnjiva gola Davida Ville, ali je utakmica već bila riješena, pa mu nije niko prigovorio.

Da je lak na žutim kartonima i penalima pokazala je i utakmica Mundijala između Srbije i Njemačke, koju je Srbija dobila 1:0. Na toj utakmici je podijelio devet žutih i jedan crveni karton Miroslavu Kloseu, a dosudio je i penal za Njemačku nakon igranja rukom od strane Nemanje Vidića.

Dva puta je bio izabran za najboljeg sudiju u Španiji (2005. i 2007.), a po struci je sociolog. Iz priloženih podataka se vidi da je malo naklonjeniji Barceloni, što ništa ne mora da znači, ali bi ovo mogli biti argumenti, naprimjer, Joseu Mourinhu u slučaju poraza, jer je poznato da Portugalac često okrivljuje suce.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.