Urugvaj slavio, ali i poraženi Meksiko

Kompletirana skupina A

Urugvaj slavio, ali i poraženi Meksiko

Edmir Škorić

Unatoč minimalnom porazu od Urugvaja (0:1), nogometna reprezentacija Meksika plasirala se u naredni krug zajedno sa Urugvajcima.

Maxi Pereira je loše izveo slobodni udarac za Urugvaj s nekih 35 metara u 5. minuti susreta. Minut kasnije dobra prilika za Meksikance. Rodriguez je napravio grešku kod ispucavanja lopte, Suarez je izašao sam pred Pereza, no urugvajski golman spasio je svoju mrežu.

Diego Forlan je u 14. minuti oštre centrirao u šesnaesterac Meksika, ali je Oscar Perez pravovremenom intervencijom otklonio opasnost od svog gola. Nešto kasnije je Torrado topovski šutirao sa preko 30 metara, ali je Muslera odbranio.

Dos Santos je mogao kazniti nesmtorenu reakciju Fucilea u 30. minuti, no ovaj ga je uspio zaustaviti prije nego je šutirao ka golu. Carlos Salcido je dalekometnim udarcem pokušao ugroziti gol Urugvajaca, no otišlo je to daleko od gola Muslere.

Dva minuta prije polaska na odmor došlo je do promjene rezultata. Maxi Pereira dobio je loptu na desnoj strani, uputio sjajnu loptu u šesnaesterac Meksikanaca, a loptu u mrežu Pereza glavom pospremio Ajaxov napadač Luis Suarez koji jednostavno nije mogao a da ne zatrese mrežu protivnika.

Meksiko je u nastavku odlučno krenuo po poravnanje rezultata, no prijetili su Urugvajci. Tako je Forlan centaršutem pronašao glavu Lugana, no Oscar Perez je uspio odbraniti njegov pokušaj. Stopostotnu šansu za Urugvaj propušta Rodriguez u 65. minuti, kada je sa svega pet metara promašio čitav okvir gola nakon ubačaja Barrere.

U drugom susretu skupine A Francuska je poražena od domaćina Južne Afrike (1:2), te je tako kompletirano stanje u toj skupini. Urugvaj je vodeći sa 7 osvojenih bodova, tri manje imaju Meksiko i Južna Afrika, stim što Meksikanci prolaze dalje zbog bolje gol razlike. Francuska, koja je najveće razočarenje na Mundijalu, završava zadnja sa jednim osvojenim bodom.

Meksiko - Urugvaj 0:1 (0:1)

Stadion: Royal Bafokeng u Rustenburgu. Sudija: Viktor Kassai (MAĐ). Strijelci: 0:1 - Suarez (43). Žuti kartoni: Castro, Hernandez (MEK), Fucile (URG).

MEKSIKO: Perez, Osorio, Rodriguez, Moreno /od 57. Castro/, Salcido, Marquez, Torrado, Guardado /od 46. Barrera/, Dos Santos, Blanco /od 63. J. Hernandez/, Franco. Selektor: Javier Aguirre.

URUGVAJ: Muslera, M. Pereira, Lugano, Victorino, Fucile, Perez, Arevalo, A. Pereira /od 77. Scotti/, Cavani, Suarez /od 85. A .Fernandez/, Forlan. Selektor: Oscar Tabarez.

Skupina A, 3. kolo:
JAR - Franuska 2:1
Urugvaj - Meksiko 1:0

Konačni poredak:
1. Urugvaj 7
2. Meksiko 4
3. JAR 4
4. Francuska 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.