Urugvajci nakon 20 godina u polufinalu
Velika radost na Centenariu u Montevideu

Copa Libertadores

Urugvajci nakon 20 godina u polufinalu

U prva dva revanš meča četvrtfinala Copa Libertadoresa gledatelji nisu vidjeli ni jedan gol. Oba meča su završena rezultatom 0:0, pa su putnici u polufinale odlučeni zbog gola u gostima.

Nacional je na legendarnom Cenetenario stadionu u Montevideu pred više od 60.000 svojih navijača  dočekao brazilski Palmeiras, i tražio je pobjedu, ali je na kraju ostalo onih početnih 0:0, što je bilo dovoljno Urugvajcima da se plasiraju u polufinale zbog gola u gostima, jer je prvi meč u Brazilu završen 1:1. 

Nacional se tako prvi put nakon 1988. godine kada je bio osvajač ovog takmičenja, uspio plasirati u polufinale. Ovo je ujedno i prvi put da se jedan urugvajski klub plasirao među četiri najbolja tima Copa Libertadoresa, još od Danubia 1989. godine. Urugvaj  ima čak osam titula prvaka, Penarol je bio prvak pet puta, a Nacional 3 puta, ali su u posljednjih 20 godina bilježili loše rezultate, tako da se ovaj uspjeh Nacionala slavi u svim dijelovima zemlje dvostrukih svjetskih prvaka. 

I u drugom sinoćnjem meču putnik u polufinale je odlučen istim rezultatom. Nakon 1:1 u prvom meču u Caracasu, Gremio je na svom stadionu u Porto Alegreu tražio pobjedu nad prvakom Venecuele, ali je ostalo 0:0, te se brazilski tim zbog gola u gostima plasirao u polufinale. Caracas je tokom cijelog meča igrao zatvoreno, a prvi udarac na gol Gremia uputili su tek u 84. minuti meča, i takvom igrom nisu ni zaslužili prolaz dalje. 

Rezultati:

Nacional – Palmeiras 0:0 (1:1)
Gremio – Caracas 0:0 (1:1)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.