Urugvajski sretnici ili razigrana Holandija?

Večeras saznajemo prvog finalistu

Urugvajski sretnici ili razigrana Holandija?

E. Škorić

Argentina, Brazil, Engleska, Francuska, Italija... Govorimo o reprezentacijama kojih nema u samoj završnici Svjetskog prvenstva, a prvog finalistu saznat ćemo već večeras. Naime, u Cape Townu na Green Point stadionu sastaju se Urugvaj i Holandija.

I dok je Holandija, donekle, očekivano u polufinalu, sigurno da pravo iznenađenje predstavlja Urugvaj. Urugvajcima su se još u grupnoj fazi davale male šanse, te su mnogi smatrali da Tabarezovi izabranici ne mogu pored "snažne" Francuske, Meksika i(li) Južne Afrike, koja bi, mislili su mnogi, trebala imati naklonost sudija. No, Francuzi i domaćini su se rano oprostili, a Urugvaj zajedno s Meksikom prošao dalje.

Urugvaj je, dakle, u grupi A osvojio sedam bodova, uz gol razliku 4:0. Južnoamerikanci su najprije remizirali s Francuskom (0:0), potom su slavili nad Južnom Afrikom (3:0) i Meksikom (1:0). Žrijeb im se, potom, otvorio, pa su Urugvajci imali dobre šanse da doguraju do samog kraja.

Utakmice Holandije:
Holandija - Danska 2:0
Holandija - Japan 1:0
Holandija - Kamerun 2:1
Holandija - Slovačka 2:1
Holandija - Brazil 2:1
Holandija - Urugvaj
U osmini finala su prošli Južnu Koreju (2:1), a onda u četvrtfinalu "pala" je Gana i to u onoj velikoj drami. U 120 odigranih minuta rezultat je glasio 1:1. Gyan je u 120. minuti pogodio gredu iz penala, a onda su Urugvajci imali više sreće i koncentracije u izvođenju jedanaesteraca.

Sa stopostotnim učinkom se u osminu finala plasirala Holandija, koja je redom slavila protiv Danske, Japana i Kameruna. Iako nisu igrali previše atraktivan nogomet, Tulipani su nizali pobjede.

Nastavilo se to i u knock-out fazi. Najprije su u osmini finala eliminisali Slovačku, a onda u finalu prije finala i Brazil (2:1).

Dosad su se ove dvije zemlje međusobno sastajale dva puta. Po jednu pobjedu s rezultatom 2:0 imaju i Urugvaj i Holandija. Interesanto, Pablo Forlan, inače otac Diega Forlana, igrao je za Urugvaj protiv Holandije na SP-u u Zapadnoj Njemačkoj. Bilo je to 1974. godine, a tada su Holanđani slavili rezultatom 2:0.

Utakmice Urugvaja:
Urugvaj - Francuska 0:0
Urugvaj - JAR 3:0
Urugvaj - Meksiko 1:0
Urugvaj - Južna Koreja 2:1
Urugvaj - Gana 1:1 (5:3 - pen.)
Urugvaj - Holandija
"Ne znam što bi bilo kada bismo ponovili uspjeh generacije iz 1950. godine. Oni će uvijek biti naši šampioni i idoli", kazao je urugvajski selektor Oscar Tabarez, podsjećajući se na drugi naslov svjetskog prvaka kojeg je osvojio Urugvaj. Prvi je, dakako, osvojen 1930. godine na prvom Mundijalu, koji je odigran upravo u Urugvaju.

"Zemljaci nas žele vidjeti kako osvajamo Svjetsko prvenstvo. Svi to želimo više od svega i znamo da imamo talenta da se kući vratimo kao pobjednici", kazao je veznjak madridskog Reala Rafael  van der Vaart, a selektor Bert van Marwijk dodao:

"Gledali smo utakmice Urugvaja, a i upoznati smo sa nekim njihovim igračima. No, bit će to zaista teška utakmica", kaže Van Marwijk.

Bert van Marwijk u večerašnjem ogledu ne može računati na kapitena Gregory van der Wiela, te Nigel De Jonga. Obojica su suspendirani. Njih bi trebali zamijeniti Boulharoz i Arjen de Zeeuw. Na drugoj strani, Tabarez će biti lišen usluga svog ponajboljeg igrača - Luisa Suareza. Upravo Suarez sezonama trese mreže holandskih klubova, budući da igra u Ajaxu. Pored Suareza, nema niti Jorge Fucilea koji je suspendiran, Nicolas Lodeiro je slomio nogu, a pod upitnikom je i nastup Diego Lugana.

Dodajmo kako će susret Urugvaja i Holandije suditi Uzbekistanac Ravšan Irmatov. Drugi polufinali meč igra se sutra u Durbanu od 20:30 sati, a sastaju se Njemačka i Španjolska.

Najavljeni sastavi:

URUGVAJ: Muslera; M. Pereira, Scotti, Victorino, A. Pereira; A. Fernandez, Arevalo, Perez, Cavani; Abreu, Forlan. Selektor: Oscar Tabarez.

HOLANDIJA: Stekelenburg; Boulahrouz, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst; Van Bommel, De Zeeuw; Kuyt, Sneijder, Van der Vaart; Van Persie. Selektor: Bert van Marwijk.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.