Uskoro nova fudbalska liga u Evropi? Belgija i Nizozemska kao putokaz u stvaranju "Alpske lige"

Atraktivnije i kvalitetnije takmičenje donosi i više novca

Uskoro nova fudbalska liga u Evropi? Belgija i Nizozemska kao putokaz u stvaranju "Alpske lige"

Vjerovatno su mnogi več čuli za prijekat "BeNeLiga", koji je već u poprilično poodmakloj fazi planiranja. Riječ je o planovima da se najbolji nizozemski i belgijski klubovi spoje u istom ligaškom takmičenju.

Deset ekipa iz Nizozemske i osam najboljih klubova iz Belgije trebali bi biti učesnici nove BeNeLige. Igrao bi se klasični format, pa bi sezona bila sačinjena od 34 kola, a na kraju iste najgori tim timovi iz svake države bi napustili ligu, a zamijenili bi ih pobjednici odgovarajućih nacionalnih liga - drugog ranga.

Fudbalski savezi pomenutih država su već proveli studije i za sada sve govore da bi BeNeLiga imala samo prednosti u odnosu na postojeće nacionalne šampionate.

Cilj je jasan, BeNeLigom prići bliže najjačim evropskim takmičenjima - La Ligi, Premiershipu, Bundesligi, Seriji A i Ligue 1. Naravno, na taj način bi se belgijski i nizozemski klupski fudbal učinio atraktivnijim, što bi dovelo do povećanja zarade na svim poljima. Tu je i vjerovanje da bi BeNeLiga dobila fiksna mjesta u grupnim fazama evropskih takmičenja.

Projekat BeNeLiga je pao u drugi plan zbog pandemije novog koronavirusa, ali nikako nije prekinut i za očekivati da je se u periodu koji je pred nama javnosti predstavi konačni plan za ovu zajedničku ligu.

A ubrzo nakon BeNeLige možda dobijemo i novu ligu.

Naime, švicarski Sport.ch piše da su u ovoj zemlji rasprave o promjenama u tamošnjoj Super ligi u punom jeku, a kako ni u susjednoj Austriji nisu u potpunosti zadovoljni trenutnim sistemom takmičenja, nije isključena mogućnost spajanja dva nacionalna šampionata.

Još ranije se pričalo o mogućem kreiranju "Alpske lige", a to bi ponovo mogla postati glavna tema - posebno u švicarskom fudbalu.

Švicarci traže novi način sa organizaciju svoje elitne divizije, dok Austrija još uvijek eskperimentiše sa sistemom, ali još nije pronašla savršeno rješenje, pa se i Sport.ch pita zašto se ne bi pokušalo sa zajedničkom AusSuiLigom.

Imao bi ovaj projekat i svojih mana i pitanje je da li bi se Alpska liga tako brzo "ugurala" među najjača evropska takmičenja i prestigla recimo Rusiju i Portugal. Tu je i više problema sa organizacijom putovanja (Ženevu i Beč dijeli oko 1000 kilometara) na utakmice u odnosu na Belgiju i Nizozemsku, ali i činjenica da su trenutno utakmice u Švicarskoj i Austriji daleko manje posjećene, pa bi se moralo krenuti u intenzivnu reklamnu kampanju kako bi se navijači privukli na stadione.

Ipak, nema sumnje da bi takmičenje u kojem se takmiče Basel, Young Boys, St. Gallen, Salzburg, Rapid, Sturm, LASK i recimo bečke Austrija bilo izuzetno kvalitetno...

Top Komentari

Jadnimi
Ugjedajući se na Evropske trendove, naši će sada podijeliti ligu
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi