Uz dosta turbulencija Radnik donekle i ispunio cilj

Bijeljinci skupili 15 bodova

Uz dosta turbulencija Radnik donekle i ispunio cilj

Edmir Škorić

Nogometaši Radnika iz Bijeljine porpilično uspješno okončali su jesenji dio BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Radnik je prošle godine kao prvak Prve lige RS izborio nastup u Premijer ligi i nije dobro kotirao kada je u pitanju opstanak u elitnom društvu. Međutim, tim iz Bijeljine, iako se nalazio u raznoraznim problemima, kao i dobar dio bh. klubova, uspio je skupiti 15 bodova u 15 jesenjih kola.

 

Bijeljince je u viši rang uveo Darko Nestorović, kome je Uprava dala povjerenje i u Premijer ligi, no nije dugo Nestorović ostao na klupi. Krajem avgusta, preciznije nakon četvrtog kola, nakon čega je Radnik skupio svega dva boda, Nestorović je podnio ostavku i to, kako je naglasio tada, zbog neslaganja sa sportskim direktorom Borom Đokićem.

 

"Kap vode koja je prelila čašu je Đokićeva izjava odmah na atletskoj stazi da smo loše odigrali utakmicu, a da su sudije bile odlične što je kontradiktorno izjavama koje sam poslije toga čitao u novinama", kazao je Nestorović nakon što je odstupio s klupe.

 

Jovica Lukić preuzeo je kormilo pred teško gostovanje Borcu u Banjoj Luci, ali je nedugo nakon toga Srđan Bajić imenovan za šefa stručnog štaba. Njegov debi protekao je dosta neuspješno, jer je iz Bijeljine Zvijezda odnijela bod. 

 

Nakon prvih sedam kola Radnik nije znao za pobjedu, ali uspjeli su otkinuti bod na praznoj Grbavici protiv Željezničara u sedmom kolu. Neporaženi su ostali u domaćim ogledima s Leotarom, Travnikom i Zvijezdom... 

 

U osmom kolu Radnik dolazi do pobjede nad Slavijom (2:0), ali uslijedio je poraz na gostovanju u Mostaru kod Zrinjskog, pa osvojen bod u Gabeli protiv GOŠK-a, a novo prosipanje bodova pred domaćom publikom dogodilo se u 11. kolu. Čelik je umalo stigao do sva tri, na kraju ipak osvojio tek bod u Bijeljini.

 

Tel u zadnjih nekoliko kola Radnik upisuje nove dvije pobjede i s njima bježi iz opasne zone. Poraženi su u Prijedoru od Rudara i na Otoci od Olimpica, ali su bodove nadonadili protiv Gradine kod kuće i, možda najvažnija pobjeda za njih, u posljednjem kolu prvog dijela sezone, protiv Sarajeva (2:1). Time su bordo klubu ukrali naslov jesenjeg prvaka.

 

Može se reći da je Radnik ispunio svoj cilj uoči proljetnog dijela šampionata, a njihov daljni plasman sigurno će dosta zavisiti od zimskih transfera. Ukoliko Radnik sačuva svoje ključne igrače, onda je na dobrom putu da i sljedeće godine igra Premijer ligu.

 

Ubjedljivo prvo ime Radnika je Marko Basara sa pet postignutih golova. On je bio pokretačka snaga Bijeljinaca. Zoran Nikić postigao je dva pogotka i upravo se vjeruje da bi njih dvojica mogli napustiti klub obzirom na dosta interesovanja za njihove usluge.

 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U svome kadru Radnik ima i iskusnog napadača Dragana Ristića, perspektivnog veznjaka Danijela Ćuluma, dobre partije pružao je i Vladanko Komlenović, kao i Ostojić Stanko, odnosno Miroslav Rikanović. Pohvaliti treba i golmana Mladena Lučića koji je branio sve utakmice, a u odbrai su se isticali Jovo Kojić, Mladen Zeljković te Marko Jevtić.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.