Uživajte u Ibiševićevim golovima
Vahid Halilhodžić

Vahid Halilhodžić poručio Francuzima

Uživajte u Ibiševićevim golovima

Kada sam 2004. godine doveo Vedada Ibiševića u PSG, Francuzi su me žestoko kritizirali. Kao, to je neka bosanska veza, odakle da fudbaler koji nema nijedne odigrane sezone u Evropi treba potpisati za PSG. Sada me francuski novinari stalno zovu da im pričam o Ibiševiću, a ja ih odbijam riječima: „Uživajte u njegovim golovima barem na televiziji“, izjavio je za Dnevni avaz Vahid Halilhodžić, naš proslavljeni stručnjak aktuelni selektor Obale Slonovače.

Prst sudbine htio je da Vaha 8. juna 2004. putem TV ekrana pogleda prijateljsku utakmicu mladih reprezentacija Bosne i Hercegovine i Slovenije, koja je odigrana u Orašju.

“Sjećam se da smo pobijedili s 2:0 i da je drugi pogodak dao Ibišević nakon što je promiješao cijelu slovensku odbranu. Počeo sam ga pratiti i uskoro je došao na probu u PSG. Odigrao je kontrolni meč s Juventusom i ja sam bio zadovoljan, uvjeren da će postati prvoklasan napadač. Ubrzo je potpisao ugovor i sve je bilo sjajno. Istina, bilo je očito da će mu trebati dosta vremena za adaptaciju na evropski način igre nakon što je nekoliko sezona nastupao za St. Luis u koledž ligi Sjedinjenih Američkih Država“, prisjetio se Vaha.

Vaha i sadašnji golgeter njemačkog fudbalskog prvenstva u dresu Hoffenheima nisu dugo sarađivali.

“Početkom 2005. napustio sam PSG. Klub je Ibiševića poslije poslao na pozajmicu u Dijon, odakle je otišao u Njemačku. Nakon duže vremena, u petak sam gledao derbi Bundeslige između Bajerna i Hofenhajma. I desilo se ono što sam i predviđao. Ibišević sigurno izrasta u pravog golgetera. Ne igra baš mnogo u polju, ali je u šesnaestercu neuhvatljiv. Hrabar je, beskompromisan, nerijetko i drzak, što je neophodno kada ratuješ sa protivničkim odbranama. Ima veliki kvalitet završnog udarca, bilo da loptu šutira nogama ili glavom“, smatra Vaha.

Halilhodžić, koji je sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka bio golgeter francuskog prvenstva, ima i nekoliko sugestija za napadača našeg nacionalnog tima.

“Vidim da ga nekada, kako mi to volimo reći, ponese. Svi su centarfori egoisti i to nije loše, dok kolektiv ne počne trpiti. Treba nastaviti raditi, jer će samo sa mnogo odricanja napraviti veliku karijeru. Čujem da ima dosta ponuda, ali da će ostati u Hoffenheimu. Čini mi se da je to dobra odluka. Kada u potpunosti sazrije u tom njemačkom prvoligašu, bit će spreman za sva iskušenja u najvećim evropskim klubovima“ poručio je na kraju Halilhodžić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti