Vahid Halilhodžić: Ostao sam šokiran
Za informaciju o poginulim saznali dva sata nakon utakmice

Legendarni centarfor Veleža svjedok tragedije

Vahid Halilhodžić: Ostao sam šokiran

M. Maksimović

- Ostao sam šokiran, nisam mogao vjerovati, osjećao sam grižnju savjesti -  priča Vahid Halilhodžić selektor reprezentacije Obale Slonovače, svjedok velike tragedije koja se dogodila na stadionu Felix Houphouet-Boigny u Abidjanu.

Reprezentacija Obale Slonovače je u susretu kvalifikacija za SP deklasirala Malavi 5:0, a veliki broj gledalaca se pojavio ispred i na samom stadionu  Felix Houphouet-Boigny u Abidjanu kako bi na licu mjesta vidjeli povratak Didiera Drogbe. Stadion Felix Houphouet-Boigny ima kapacitet 35.000 sjedećih mjesta a na utakmicu je krenulo  čak 50.000, sve je bilo krcato neka četiri sata prije same utakmice. Kako prenosi Dialy Telegraphu, srušio se zid, a da stvar bude gora policija je ispalila
suzavac nakon čega je nastao haos.

Svjedok ovog tragičnog događaja je bio i naš proslavljeni stručnjak Vahid Halilhodžić selektor reprezentacije Obale Slonovače.

- Kod nas kada igramo utakmice uvijek stadionu puni, velika je euforija kada stignu Drogba i ostale zvijezde. Ja sam već na stadionu primijetio kako na nosilima iznose jednog dječaka, ali sam mislio da je razlog velika vručina koja je stvara dosta problema gledaocima kada su velike gužve. Nisam u tom trenutku niti pomislio da se ljudi bore  za goli život. O tome šta se događalo na stadionu smo saznali tek po dolasku u hotel. Dva sata nakon utakmice me pozvao predsjednik saveza koji mi je saopštu tu informaciju. Ostao sam šokiran, nisam mogao vjerovati, osjećao sam grižnju savjesti -  priča Vahid Halilhodžić

FIFA je zatražila opširan izvještaj, a na kraju je zaključeno da je ljudski faktor razlog ovog stampeda. Zanimljiv je i podatak da je FIFA utvrdila da samo u glavnim gradovima Afrike postoje bezbjedni stadioni, a stadion u Abidjanu je bio jedan od njih.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti