Vahini Slonovi bez realizacije
Drogba predvodio napad Slonova

AKN - Grupa B

Vahini Slonovi bez realizacije

Edmir Škorić

Iako se očekivala lagana pobjeda Obale Slonovače nad potpunim autsajderom Burkina Fasom, Slonovi bh. stručnjaka Vahida Halilhodžića nisu uspjeli niti jednom zatresti protivničku mrežu i susret je okončan bez golova.

Igrači Burkina Faso uspjeli su odoliti svim napadima Obale Slonovače i na otvaranju Afričkog kupa nacija u grupi B podijeliti bodove sa jednim od glavnih favorita ovog natjecanja.  Posljednji put ove dvije momčadi sastale su se prošle godine u Abidjanu, kada je Obala Slonovače slavila sa 5:0. Inače, ovo je treći okršaj ovih reprezentacija u zadnjih sedam mjeseci.

Slonovi su dominirali većim dijelom utakmice, posebno u prvom poluvremenu, kada zapravo Burkina Faso nije imala niti jedan pravi napad. Kone je u 15. minuti glavom zahvatio loptu na jedan ubačaj s desne strane, no nije bilo snage u njegovom udarcu koji je otišao pored gola.

Četiri minute kasnije Zokora je topovski šutirao po sredini gola, Diakate uspio odbraniti. U 28. minuti Eboue je šutirao iz teške pozicije, no odlazi i ovo pored gola Burkina Faso. Dobro je Drogba u 43. minuti proigrao Konea, no njegov udarac Diakite izbacuje u korner.

I u nastavku Vahina momčad ima glavnu riječ, ali ništa konkretno nisu uspjeli napraviti. Kone je u 54. minuti sa ruba šesnaesterca šutirao pored gola. Dvadestak minuta poslije Drogba je imao izglednu priliku iz slobodnog udarca, ali je šut Chelseaovog napadača uspio odbraniti raspoloženi Diakite. Isti igrač nije bio precizan ni tri minuta kansije.  Tiote je centrirao, Drogba na drugoj strani neometano šutirao, lopta prošla pored desne stative Diakiteovog gola.

Keita je u 85. minuti topovski šutirao sa 17 metara, ovaj put lotpa pogađa Drogbu i odlazi u gol aut. Burkina Faso prijeti u finišu utakmice. Kabore je napravio solo-prodor po lijevoj strani te u padu uspio šutirati, no bez opasnosti po Copu, inače golmana Slonova koji nije imao previše posla danas.

Druga utakmica B grupe između Gane i Toga neće se odigrati jer su Togoanci odustali od takmičenja.

Grupa B:

Obala Slonovače - Burkina Faso 0:0
Gana - Togo (odgođena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije