Valdano i Zamorano vratili ponos Madridu

Sedam najboljih El Clasica u zadnjih dvadeset godina (I)

Valdano i Zamorano vratili ponos Madridu

Dueli Real Madrida i Barcelone uvijek su bili više od igre i samog sporta, a El Clasico koji je na programu narednog ponedjeljka mogao bi oboriti sve rekorde, barem što se tiče gledanosti.

El Clasico koji će narednog ponedjeljka na Camp Nou odigrati Barcelona i Real Madrid biće 161. prvenstveni duel ova dva velikana svjetskog nogometa i 213. ukupni duel kada se gledaju utakmice u svim takmičenjima. Real Madrid je uspješniji klub, ima 95 pobjeda, Barca je slavila 81 pobjedu, dok su 42 duela ova dva kluba završila bez pobjednika.

Prvi duel ova dva kluba u prvenstvu Španije odigran je 17. februara 1929. godine kada je Real slavio u Barceloni sa 2:1, a strijelac povijesnog pogotka bio je Rafael Morera, igrač Reala, koji je postigao oba pogotka za svoj klub. Strijelac prvog hattricka bio je napadač Reala Jaime Lazcano u pobjedi Madriđana 5:1 30. marta 1930. godine.

Nakon toga je odigrano mnogo derbija koji su na terenu, ali i van njega uzburkavali strasti navijača širom Španije, a razvojem televizije i širom svijeta. Do narednog El Clasica izdvojićemo sedam, po slobodnoj procjeni autora teksta, najboljih derbija. Namjerno je izbor pao samo na utakmice u posljednjih dvadeset godina, znači na one duele kojih se sjeća većina čitatelja.

Jedan od najboljih El Clasica, kojeg se rado sjećaju navijači Real Madrida, odigran je 7. januara 1995. godine. Real je četiri godine bio bez naslova prvaka, a za trenera je stigao jedan od najboljih igrača kluba svih vremena Jorge Valdano. Na Argentinca je pala ta obaveza da Realu konačno donese naslov prvaka. U tome je uspio, a najslađa pobjeda sezone upisana je protiv Barcelone rezultatom 5:0.

Apsolutni junak tog derbija bio je čileanski topnik Ivan Zamorano, koji je zabio tri pogotka za Los Blancose, dok je kod preostala dva bio asistent i začetnik akcije. Derbi nije pokvario ni krvnički nasrtaj Hrista Stoičkova na Realovog bek Miguela Chenda. Preostala dva pogotka za Real postigli su Luis Enrique i Emilio Amavisca.

Real je te sezone postao prvak, te sezone je Valdano priliku u prvom timu dao Raulu Gonzalezu, i na tome su mu navijači Reala zauvijek zahvalni. Na pola sezone je nakon deset i pol godina s mjesta predsjednika otišao Ramon Mendoza, a na njegovo mjesto je stigao Lorenzo Sanz.

Na kraju sezone je Sainz za trenera postavio Fabija Capella, iako je Jorge Valdano nakon četiti godine vratio naslov prvaka u vitrine Kraljevskog kluba. Ivan Zamorano je sezonu završio kao najbolji strijelac Primere sa 28 golova, dok je na drugom mjestu sa 25 golova završio naš Meho Kodro u dresu Real Sociedada. Na trećem mjestu su završila još dvojica Hercegovaca, Davor Šuker iz Seville i Vladimir Gudelj iz Celte Vigo sa po 17 golova.



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.