Valencia na teškom ispitu kod Atletica
David Villa je na velikom zadatku

Primera Division

Valencia na teškom ispitu kod Atletica

Nakon odrađenih evropskih obaveza, španski klubovi se vraćaju svojim obavezama u domaćoj Primeri gdje ih očekuju zadaće u 24. prvenstvenom kolu, koje nudi mnogo zanimljivih dvoboja.

Dva vodeća kluba lige, Barcelona i Real Madrid nemaju teške obaveze, Barcelona je domaćin Malagi, a Real gostuje kod Tenerifa. Derbiji kola se igraju u Madridu gdje Atletico dočekuje Valenciju, Villarreal je domaćin Deportivu, a Sevilla Athleticu, dok Medunjaninov Valladolid dočekuje Mallorcu.

Atletico Madrid – Valencia

Derbi kola dolazi u dobrom trenutku za oba tima, nakon evropskih pobjeda protiv Galatasaraya odnosno Bruggea. Atletico igra dosta promjenjivo ove sezone. Tim je to koji u jednom kolu razbije Barcelonu, pa onda izgubi od Almerije, a nakon toga se vrati nakon 0:1 protiv Galatasaraya i dobije utakmicu sa 2:1. U utakmici protiv Valencije trener los Colchonerosa, Quique Sanchez Flores najvjerovatnije neće moći računati na golmana  De Geu, te napadača Aguera, ali se u tim nakon povrede vraća Sergio Asenjo.

Valencia ima igru, ali napadači nikako da prorade. Villa u posljednje vrijeme nikako da vrati staru formu, sam trener ga je kritikovao, jer mu treba pet šansi da bi spremio loptu u mrežu. Ipak, ako ne ide Villu ide Matu i Pabla Hernandeza koji igraju u životnoj formi. Valencia na Vicente Calderon dolazi bez Mathiua, Navarra, Albelde i kažnjenog Alexisa.

Tenerife – Real Madrid

Nakon poraza od Lyona Real se iskalio na Villarrealu kojeg je dobio sa 6:2. Međutim, uprkos odličnoj igri Reala u španskim medijima se tokom sedmice više govorilo o navodnom sukobu Ronalda i Xabi Alonsa, jer je Alonso uzeo loptu Portugalcu protiv Villarreala i izveo penal. U tim se protiv Tenerifa vraćaju Guti i Gago, ali i dalje nema Benzeme. Real je veliki favorit, ali početkom devedesetih godina Real je dvije titule u posljednjim kolima izgubio upravo protiv tima s Kanarskih otoka.

Barcelona – Malaga

Barca je u ovom meču apsolutni favorit, iako se mora priznati da Guardiolin tim u posljednje vrijeme ne blista. Ali, kako kaže Yaya Toure „mi smo samo ljudi i moramo nekad i popustiti“. Ni u ovoj utakmici katalonski klub ne može računati na Keitu i Abidala, ali bi se u tim mogao vratiti Alves. Ova utakmica posebno će biti emotivna za golmana Malage, Francisca Arnaua koji je rođen u Barceloni i svoju karijeru je počeo upravo u ovom klubu.

Getafe – Real Zaragoza

Getafe u posljednje vrijeme malo posustaje, ali tim Michela Gonzaleza na svom terenu igra vrlo dobro, nemaju poraza u posljednjih pet utakmica. Getafe nema problema sa sastavom, jedini koji neće biti na raspolaganju Michelu je njegov sin Adrian Gonzalez. Gosti su u daleko većim problemima. Pored loših igara nadovezale su se i povrede Ama, Obradovića, Uchea i Laguardije, dok je Jermaine Pennant ponovo narušio klupsku disciplinu zakasnivši treći put u posljednjih deset dana na trening.

Sevilla – Athletic Bilbao

Na Sanchez Pizjuan stadionu se sastaju dva tima koja su imala potpuno različitu evropsku sedmicu. Sevilla je odigrala dobro na hladnom gostovanju u Moskvi, dok je Athletic pregažen kod Anderlechta u Ligi Evrope. Baskijsci ove sezone igraju dobro, mnogo bolje nego prošle godine, a jedini poraz viši od dva gola razlike doživjeli su na San Mamesu upravo od Seville. Sevilla se nalazi u problemima, jer u sastavu neče biti Negreda, Zokore, Squillacija, Sancheza i Konea, a upitni su i Fabiano i Capel. S druge strane Joaquin Caparos na raspolaganju ima sve igrače, a nakon kazni u tim se vraćaju Pablo Orbaiz i Javi Martinez.

Villarreal – Deportivo

Odlična utakmica nas očekuje i na El Madrigalu gdje „Žuta podmornica“ dočekuje Deportivo. Nakon blamaže protiv Wolfsburga i oproštaja od Evrope domaći tim jednostavno sebi ne smije dozvoliti novi kiks. Miguel Angel Lotina će pokušati iskoristiti psihološki pritisak domaćina i ostati neporažen. Iako nakon povrede Luisa Filipea Deportivo nije u najboljoj formi, momci iz Galicije zasad dobro stoje na tabeli.

Medunjanin dočekuje Mallorcu

Mallorca j eu prošlom kolu doživjela prvi domaći poraz ove sezone od Seville, a sada dolazi na noge Valladolidu koji je u prošlom kolu ostao neporažen kod Osasune zahvaljujući golu Harisa Medunjanina. Zanimljiva će biti utakmica između Sportinga i Osasune, kao i Almerije i Racinga, dok Espanyol gostuje kod najslabijeg tima lige, Xereza.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.