Van Gaal: Ne postoji samo jedan sistem igre

Napokon se dokazao na klupi reprezentacije

Van Gaal: Ne postoji samo jedan sistem igre

Iza njega je 16 velikih trofeja sa Ajaxom, Barcelonom, Bayernom, AZ-om, trebao je nešto napraviti i sa reprezentacijom. U prvom mandatu je 2002. godine bio neuspješan, Holandija se nije pojavila na Svjetskom prvenstvu. 12 godine kasnije je završio na trećem mjestu, tek jedan jedini poraz u polufinalu od Argentine, ali regularnom toku niko nije nije uspio u Brazilu savladati Holandiju.

Holandiju, koja nije imala nikada više igrača Feyenoorda (5). I stručni štab koji je vjerovatno najtrofejniji na ovom prvenstvu. Van Gaal se okružio Kluivertom i Dannyjem Blindom koji su zajedno kao igrači osvojili 21 trofej, Kluivert sedam, Blind 14.


" Pokazao sam Holanđanima da ne postoji samo jedan sistem igre, a to je u mojoj zemlji potpuno novo. Radio sam s igračima koji su mi bili na raspolaganju, nismo svjetski prvaci, ali smo bili jako, jako blizu", kazao je Van Gaal, koji napušta reprezentaciju i preuzima Manchester United, dok će Holandiju ubuduće voditi Guus Hiddink. "Čuo sam da sljedeći selektor želi holandski način igre, a ja mu poručujem da sam i ja igrao na holandski način, ali na novi način koji je uspješan. Osvojili smo neporaženi treće mjesto, odlazimo s pobjedom, iako je Brazil imao dan više odmora od nas. Nakon Argentine smo klonuli duhom, ali sam uspio podići ekipu, nismo pričali o Argentini, samo o Brazilu " rekao je nakon utakmice Van Gaal koji je jedan od rijetkih selektora koji je dobio drugu šansu na klupi reprezentacije, nakon što je prvi mandat zaključio neuspjehom.

U ovom mandatu je za dvije godine isprobao čak 37 novih igrača, na prvom preliminarnom spisku za Brazil našlo se 16 igrača iz domaćeg prvenstva. To je Luis Van Gaal, veliki trener, jedan od najvećih koji se napokon potvrdio na klupi reprezentacije Holandije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.