Večer konačnog raspleta
Sedam mjesta je već popunjeno

Kvalifikacije se bliže kraju

Večer konačnog raspleta

M. Maksimović

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2012. godine u Ukrajini i Poljskoj došle su do samog kraja. Večeras 22 utakmice, pa još osam u baražu i to je to. Pet reprezentacija je izvadilo vizu za EP, dok je još osam reprezentacije osiguralo barem plasman u dodatne kvalifikacije. Plasman na EP osigurali su Njemačka, Italija, Holandija, Engleska i Španija.

Međutim, ima tu još dosta slobodnih mjesta. Neke reprezentacije ''pucaju'' na mjesto najbolje drugoplasirane, neke ne ovise o sebi, ali idemo redom.

Grupa A:
Njemačka je prva, za drugo mjesto se bore Turska i Belgija. Belgija ima bod više, ali putuje u Njemačku, dok Turska dočekuje Azerbajdžan. Realno, Turska je bliža dvici.

Grupa B:
Rusi će ovdje biti prvi, jer večeras igraju sa Andorom. Čak im je i bod dovoljan. Irska i Armenija će u međusobnom susretu u Dublinu odlučiti o drugom mjestu, a domaćinima je dovoljan i remi.

Grupa C:
Italija je prva, večeras treba odraditi posao protiv Sjeverne Irske. Estonija ima bod više od Srbije, ali Srbija igra u Mariboru protiv Slovenije.Srbija za drugo mjesto u utorak mora pobijediti u Sloveniji jer u međusobnom skoru ima slabiji učinak od Estonije.

Grupa E:
Holanđani su bez greške odradili ove kvalifikacije. Bez poraza su pred gostovanje u Stockholmu. Šveđani su osigurali drugu poziciju i mjesto u dodatnim kvalifikacijama, no pobjedom, a možda i remijem mogli bi biti 'najbolji drugi' i tako izvaditi direktnu vizu za EP.

Grupa F:
Grčka je u prednosti ispred Hrvatske. Ima dva boda više i za direktni plasman večeras će Grcima dobro doći i bod iz Gruzije. Hrvatska ima najmanje drugo mjesto, a uzdrmanom taboru Slavena Bilića se nadaju da mogu biti najbolji drugi. Hrvatskoj za direktan prolaz treba uvjerljiva pobjeda protiv Latvije, da Holandija  ne izgubi, te da Portugal i Danska ne remiziraju.

Grupa G:
I tu je sve jasno, Engleska je prva. Crna Gora je bodom u petak osigurala drugo mjesto. Večeras se u ovoj grupi igra za prestiž.


Grupa H:
uz grupu B, svakako najzanimljivija.Portugal i Danska su bodovno poravnati sa po 16 bodova, dok Norveška ima tri boda manje. U zadnjem kolu Danska i Portugal će u Kopenhagenu odlučiti o pobjedniku grupe.Cristianu Ronaldu i društvu treba bod za prvo mjesto i direktan plasman, dok bi u tom slučaju Danci mogli dalje kao najbolji drugi pod uvjetom da Švedska ne pobijedi Holandiju. Do drugog mjesta u skupini i plasmana u dodatne kvalifikacije mogu i Norvežani, no njihovi izgledi su minimalni. Imaju tri boda manje i minus od osam golova u odnosu na Portugal. Danska bi morala deklasirati Portugal, a Norveška uvjerljivo slaviti protiv Cipra kako bi Norvežani nadoknadili veliki zaostatak.

Grupa I:
Španija je naravni na maksimalnom učinku. Za dvicu se bore Škoti i Česi, iako realno ovi drugi su puno bliže cilju. Škoti imaju bod više ali idu u Španiju, dok Češka gostuje u Litvaniji. . U slučaju škotskog poraza Česima bi bi dovoljan i bod zbog boljeg međusobnog skora od Škotske.

Kada je u pitanju borba za  mjesto najbolje druge tu su u igri Hrvatska, Švedska, Portugal i Danska. Trenutačno na toj tabeli najbolje stoje Portugalci i Danci koji imaju po 16 bodova, Šveđani bod manje, a Hrvatska ima 13 bodova. U zadnjem kolu Hrvatska u Rijeci dočekuje Latviju, Danska i Portugal igraju međusobno u Kopenhagenu, a Švedska dočekuje Holandiju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije