Večeras odluka u Grupi B

Portugal - Holandija, Danska - Njemačka

Večeras odluka u Grupi B

A. Haznadarević

Posljednje, treće kolo grupne faze Evropskog prvenstva nam donosi konačni rasplet u Grupi B, koja je vjerovatno i najatraktivnija grupa na Euru. Odlučujuće dvoboje večeras će odigrati reprezentacije Portugala i Holandije, te u drugom meču reprezentacije Danske i Njemačke.

Portugal – Holandija

 

U ovaj meč obje reprezentacije ulaze sa imperativom osvajanja bodova, jer prema trenutnom stanju na tabeli, i Portugalci i Holanđani su ozbiljniji kandidati za ispadanje iz daljeg takmičenja.

 

Portugalci, koji su u nešto boljoj poziciji, u prva dva meča su osvojili tri boda. Prvo kolo završili su porazom od Nijemaca rezultatom 1:0, a drugo su uz dosta sreće završili na najbolji mogući način, osvajajući sva tri boda pobjedom od 3:2 nad reprezentacijom Danske. Za Porutalce je cilj jasan, to je pobjeda i prolazak u naredni krug takmičenja, a u nekim kalkulacijama bi im čak i bod bio dovoljan, tačnije u slučaju da reprezentacija Njemačke savlada Dance koji su glavni konkurent Portugalu u lovu na drugu poziciju na tabeli.

 

S druge strane Holanđani su možda i najveće razočarenje ovog Evropskog prvenstva. Reprezentacija koju su mnogi već vidjeli u finalu, trenutno je u situaciji da joj ni pobjeda nad Portugalcima ne osigurava opstanak, i prolazak u drugu fazu takmičenja. Dva poraza, onaj od Danaca rezutatom 1:0 u prvom kolu, te od Nijemaca rezultatom 2:1 u drugom kolu, Holanđane su doveli u poziciju da po svaku cijenu moraju večeras pobijediti Ronalda i društvo, te u isto vrijeme biti najveći navijač reprezentacije Njemačke koja mora pobijediti Dance.

 

Vjerovatni sastavi:

Portugal:

Rui Patricio, Pereira, Pepe, Alves, Coentrao, Meireles, Veloso, Moutinho, Nani, Postiga, C. Ronaldo.

 

Holandija:

Stekelenburg, Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Willems, De Jong, Van Bommel, Van Persie, Sneijder, Robben, Huntelaar.

 

Danska – Njemačka

 

U drugom večerašnjem meču snage će odmjeriti Danci, koji su i najprijatnije iznenađenje grupe B, sa velikim favoritima i najuspješnijom ekipom  grupe reprezentacijom Njemačke koja drži prvo mjesto sa osvojenih maksimalnih šest bodova.

 

Reprezentacija Danske je u prvom kolu napravila ono što je malo ko očekivao. Savladavši favorizovane Holanđane rezultatom 1:0 došla je do tri boda koji im i dalje daju solidne šanse za prolazak u nokaut fazu. U drugom meču, Danci nisu imali previše sreće te su poraženi od reprezentacije Portugala rezultatom 3:2, tako da u posljednji, treći okršaj ulaze sa tri boda, i potrebom da osvoje minimalno jedan bod koji bi im povečao šanse za nastavak takmičenja.

 

Nijemci su u dosadašnjim nastupima potpunosti opravdali očekivanja. Sa pobjedama nad Portugalom u prvom kolu rezultatom 1:0, te pobjedom u velikom derbiju grupe B protiv reprezentacije Holandije rezultatom 2:1, momčad Joachima Löwa je jednom nogom u nokaut fazi, postoje samo još teoretske šanse da ih neko može stići. Nijemci tako mirno ulaze u večerašnji susret, a njihova eventualna pobjeda nad Dancima bi imala veći značaj Portugalu i Holandiji nego samoj reprezentaciji Njemačke.

 

Vjerovatni sastavi:

Danska:

Andersen, Jacobsen, Kjaer, Agger, S Poulsen, Kvist, J Poulsen, Mikkelsen, Eriksen, Krohn-Dehli, Bendtner.

 

Njemačka:

Neuer, Bender, Hummels, Badstuber, Lahm, Khedira, Schweinsteiger, Muller, Ozil, Podolski, Gomez.

 

Oba današnja susreta se igraju u 20 sati i 45 minuta, kako bi se onemogućilo eventualno namještanje rezultata s obzirom na to da je ovo odlučujuće kolo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.