Vedo i Sejo na teškom ispitu u Bremenu
"Zmaj" po novi (četvrti) pogodak u Bremenu

9. kolo Bundeslige

Vedo i Sejo na teškom ispitu u Bremenu

Edmir Škorić

Nakon što su kvalifikacije u srijedu navečer završene, danas i sutra na rasporedu je deveto kolo njemačke Bundeslige. Ibišević i Salihović gostuju u Bremenu, dok će Džeko i Misimović na Volkswagen Areni ugostiti Borussiju M'gladbach.

Vedo i Sejo u Bremenu, Džeko i Miske dočekuju M'gladbach

U Talinu je postigao jedan, protiv Španije nije mogao, no sigurno da će biti velika opasnost za odbranu Werdera. Naime, u Bremenu gostuje Hoffenheim predvođen bosanskohercegovačkim dvojcem Ibišević-Salihović. Momčad Ralf Rangnincka prije dva je kola demostrirala berlinsku Herthu na svom terenu sa ubjedljivih 5:1. Tada je Vedo za dvadesetak minuta postigao hat-trick i tako najavio veliki povratak. U prošlom kolu Hoffenheim je poražen na gostovanju kod Mainza (bez naših strijelaca), a sada ih čeka teško gostovanje. Upravo ovaj dvoboj igraju ekipe iz gornjeg dijela tabele. Werderovci su na 4. mjestu sa 15 bodova, a na petom mjestu je Hoffenheim sa samo jednim bodom manje.

Zvjezdan Misimović i Edin Džeko sastavni su dio Wolfsburga, te u gradu automobila ne mogu zamisliti igru bez njih dvojice. Obojica su, također, ključne figure u Blaževićevoj eri kvalifikacija. Upravo Misimović i Džeko strijelci su za našu reprezentaciju u porazu od Španije (2:5). Postavlja se pitanje mogu li se igrači Borussije M'gladbach spasiti poraza na Volkswagen Areni? Vukovi su prošlo kolo remizirali kod Bochuma, sada su na sedmom mjestu i sigurno da momčad Armina Veha može mnogo više, budući da su aktuelni prvaci Njemačke.

Bayer i HSV u izravnom okršaju za prvo mjesto

Bayer Leverkusen i HSV nastavljaju svoj napadački pohod na titulu. Ove dvije momčadi imaju isti skor (6-2-0) i po 20 bodova na svom kontu. Vodeći su, ipak, Apotekari koji imaju nešto bolju gol-razliku. Danas Jedna od ekipa ima danas veliku priliku pobjeći na tri boda. Naime, HSV je domaćin upravo Bayer Leverkusenu. Zaista, derbi 9. kola i pobjednički tim bi potvrdio kandidaturu za osvajanje naslova.

Prvo mjesto vreba i Schalke, iako je za sada četiri boda ispod HSV-a i Bayera. Njima itekako odgovara taj međusobni ogled u Hamburgu (HSV-Bayer), ali ne ide im na ruku teško gostovanje kod Stuttgarta, iako su Švabe tek na 13. mjestu Bundeslige.

Bitka na vrhu, ali i na dnu

Kako se velika borba vodi na vrhu, tako se vodi i na dnu tabele. Naime, daleko najugroženija momčad je Hertha iz Berlina koja je samo jednom slavila u osam utakmica i sedam je puta poražena?! Neprepoznatljiva Hertha ove sezone, no imaju sreće što Nurnberg i Koeln ne igraju ništa bolje (po pet bodova). Za sada, u opasnoj su zoni i Stuttgart, Bochum, Borussija M'gladbach...No, ima se još puno igrati do kraja prvenstva, pa bi bilo apsurdno nekoga već svrstati u niži rang, iako to, ruku na srce, Hertha pokazuje u prvih nekoliko kola.

Bayer i HSV izravno će se suočiti (prvi protiv drugog) što je, kao što smo pomenuli, derbi ovog kola. Derbi začelja ovog kola svakako pripada utakmici Nurbnerga i Herthe. Predposljednji Nuernberg dočekuje Herthu, jedinu lošiju ekipu od sebe. Imaju domaći i dva boda prednosti, no to bi se lako moglo istopiti nakon ovog vikenda, dakako, budu li prisebni napadači Herthe, a do sada nisu bili.

I Jarčevi su u ugroženom društvu, a danas ih čeka domaći susret sa FSV Mainzom. Mainz je dobro startao ove sezone, na šestom su mjestu sa 14 bodova i sigurno da će Zvonimir Soldo imati dosta problema, dakako i njegovi igrači.

Bundesliga, 9. kolo:
Stuttgart - Schalke
Werder - Hoffenheim
FC Koeln - Mainz
E. Frankfurt - Hannover
Freiburg - Bayern M.
Nuernberg - Hertha
HSV - Bayer Leverkusen
Wolfsburg - Borussia M. (sutra)
Borussia D. - Bochum (sutra)

Džeko juri Kiesslinga, Ibišević "dijamanta"

Nakon osam kola prvi strijelac je Stefan Kiessling koji je u dresu Bayera postigao 6 golova. Samo gol manje postigao je Claudio Pizarro, povratnik u redove Werdera. A onda slijedi lista igrača sa po četiri postignuta gola, među kojima je i naš "dijamant",  te njegov suigrač Zvjezdan Misimović. Mensut Ozil (Werder) i Vedad Ibišević (Hoffenheim) uspjeli su postići po tri gola. Ova lista sigurno će se izmijeniti poslije devetog kola, nadamo se da će dobar odskok napraviti naši reprezentativci.

1. S. Kießling (Bayer L.) 6         
2. C. Pizarro (Werder) 5           
3. E. Derdiyok (Bayer L.) 4          
4. A. Bancé (Mainz) 4             
5. M. Idrissou (Freiburg) 4      
6. Ivanschitz (Mainz) 4       
7. Obasi (Hoffenheim) 4          
8. S. Rolfes (Bayer L.)          
9. P. Guerrero (Hamburg) 4      
10. E. Džeko (VfL Wolfsburg) 4     
11. Ze Roberto (Hamburg) 4     
12. J. Farfán (Schalke) 4   
13. Z. Misimović (VfL Wolfsburg) 4   
14. M. Özil (Werder) 3           
15. V. Ibišević (Hoffenheim) 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.