Velez šampion!
Moralez donosi titulu Velezu

Argentina Clausura

Velez šampion!

Završena je nikad neizvjesnija argentinska Clausura. Prvi je kroz cilj prošao Velez Sarsfield koji je u direktnom duelu s glavnim rivakom Huracanom slavio sa 1:0 i tako uzeo titulu prvaka, sasvim zasluženo.

Velez je u utakmici koja je obilovala grubim startovima i prekidima ipak na kraju uspjeo slaviti sa 1:0 i tako osvojiti titulu prvi put nakon 2005. godine. U 19. minuti se desio prekid koji je trajao desetak minuta, a kad je konačno meč bio nastavljen odmah prilika za domaći tim, ali Hernan Lopez nije uspjeo realizirati penal. Ipak, Velez je do gola odlukr došao pet minuta prije kraja meča kada je Maximiliano Moralez iskoristio nesmotrenost odbrane Huracana i donio Velezu titulu. N a kraju meča veliko slavlje domaćih navijača, a tuga mladih igrača Huracana koji su vjerovatno igrali najljepše ove sezone.

Boca Juniors je užasnu sezonu završila pobjedom nad Colonom koji je sve do tri kola prije kraja bio u utrci za naslov. Colon je došao u vodstvo u 39. minuti preko Rivarole, ali su Los Botterosi napravili preokret u drugom dijelu utakmice. Martin Palermo je u 57. minuti poravnao na 1:1, da bi preokret donio Battaglia u 68. minuti, a samo minut kasnije pobjedu je ovjerio Palermo svojim drugim golom. U Boci se sada sprema čistka igrača, ali i stručnog štaba, kao i pojedinih članova uprave, sve u cilju kako bi naredne sezone napravili bolji rezultat od ovoga.

Lanus je titulu prokockao domaćim kiksom kolo prije kraja prvenstva, ali mogu biti zadovoljni, jer imaju mladu ekipu koja ukoliko ostane na okupu već naredne sezone može uzeti naslov. Prvenstvo su zaključili gostujućom pobjedom nad San Martinom od 3:2. Jose Sand je s dva pogotka, prvim s bijele tačke u 2. minuti, a drugim u 63. minuti postao najbolji strijelac lige. Treći gol za Lanus dijelo je Diega Lagosa. Strijelci za domaći tim bili su Serrano i Vega.

Rosario je na svom terenu trebao pobjedu da izbjegne baraž za opstanak, ali nije uspjeo slaviti. Bodove s Rosarita odnijeli su igrači Godoy Cruza koji su slavili s 1:0 golom Ivana Borghella. Rosario je propustio realizirati penal preko Killya Gonzaleza u 62. minuti.

Gimnasia LP će također u baraž za opstanak. Iako su slavili sa 2:0 protiv istoimenog protivnika iz Jujuya, nisu uspjeli izbjeći repesaž. Sebastian Romero je bio strijelac oba pogotka za domaću momčad.

U ostalim mečevima koji nisu imali nekog posebnog značaja slavili su uglavnom favoriti. San Lorenzo je uz dva pogotka Gonzala Bergessia savladao novog drugoligaša Argentinos Juniors s 3:0, dok je Racing upisao rutinsku pobjedu nad Newellsom od 2:1.

Tigre je pregazio Banfield s 3:0 u gostima, dok je Estudiantes s 2:1 slavio kog River Platea. Jedini meč bez pobjednika odigrali su Arsenal i Independiente odigravši 1:1. Ligu je napustio Argentinos Juniors, dok je novi prvoligaš momčad Chacarite koja se u elitu vraća nakon pet godina. Baraž za preostala dva mjesta će igrati Belgrano – Rosario i Gimnasia LP – Atletico Rafaela.

U Argentini se uzima prosjek bodova iz posljednje tri sezone tako da se može desiti da iz lige ispadne tim koji je plasiran u gornjem dijelu tabele, što se upravo desilo Rosariu i Gimnasiji koji su zauzeli osmo odnosno deseto mjesto.

Najbolji strijelac lige je Jose Sand sa 13 golova, a slijede ga Esteban Fuertes (Colon) i Daniel Montenegro (Independiente) sa 12 golova. Hernan Lopez (Velez) i Carlos Luna (Tigre) su postigli po 11.

Rezultati:

Arsenal – Independiente 1:1
Racing – Newells 2:1
Banfield – Tigre 0:3
Colon – Boca Juniors 1:3
San Lorenzo – Argentinos 3:0
Rosario – Godoy Cruz 0:1
River Plate – Estudiantes 1:2
Gimnasia LP – Gimnasia J 2:0
San Martin – Lanus 2:3

Velez Sarsfield – Huracan 1:0

Tabela:

Velez 40, Huracan i Lanus 38, Colon 34, Racing 30, Estudiantes 29, Gimnasia LP 28, River 27, Godoy 26, Rosario 25, San Lorenzo 24, Banfield i Tigre 23, Boca 22, Newells i Independiente 21, San Martin 20, Arsenal 18, Gimnasia J. 17 i Argentinos Juniors 15.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.