Veliki Ivica Osim danas slavi 75. rođendan

Živa fudbalska legenda

Veliki Ivica Osim danas slavi 75. rođendan

Živa legenda bh. i jugoslovenskog fudbala, kao i počasni predsjednik FK Željezničar Ivica Osim danas slavi svoj 75. rođendan.

Ivica Osim je rođen u Sarajevu 1941. godine, a za prvi tim Plavih sa Grbavice počeo je igrati u sezoni 1959/60. Za Željezničar je nastupao 11 godina i za to vrijeme je sakupio 250 zvaničnih utakmica uz 75 postignutih golova.

Osim je Želju napustio 1970. godine kada je otišao u Francusku, gdje je igrao za Strasbourg, Sedan i Valenciennes. U svojoj karijeri je kao igrač nastupao i za reprezentaciju Jugoslavije, za koju je odigrao 16 utakmica i postigao osam pogodaka. Bio je član generacije koja je osvojila drugo mjesto na Evropskom prvenstvu 1968. godine, a proglašen je najboljim igračem Jugoslavije za 1967. godinu.

Igračku karijeru je Ivica Osim okončao 1978. godine, nakon čega se počeo baviti trenerskim poslom. Svoj Željezničar je trenirao od 1978. do 1986. godine i vodio je tim do historijskog plasmana u polufinale Kupa UEFA, gdje su Plavi 24. aprila 1985. godine šokantno eliminisani od Videotona u onoj čuvenoj utakmici koja će se vječno pamtiti.

Nakon napuštanja Željezničara, Ivica Osim je trenirao Partizan, Panathinaikos, Sturm, JEF United i reprezentaciju Japana, gdje je imao svoj posljednji angažman. Osim na prostorima bivše Jugoslavije, legendarni trener je izuzetno cijenjen u dalekom Japanu i Austriji, posebno u Grazu gdje je nedavno pokrenuta inicijativa da se najšira ulica u tom gradu preimenuje u njegovo ime. Također, postoji inicijativa i da Ivica Osim dobije ulicu u glavnom gradu naše zemlje, ali poznavajući nas - Osim će je, nažalost, prije dočekat u Grazu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Pamtit će se i Osimovo čuveno podnošenje ostavke na mjesto trenera Partizana i selektora Jugoslavije u Beogradu 1992. godine i to zbog ratnih dešavanja u Sarajevu, kao i ne tako davni angažman u Nogometnom savezu BiH, gdje je bio predsjednik Komiteta za normalizaciju i jedan od najzaslužnijih za spas domaćeg fudbala.

Ivica Osim je početkom 2016. godine na Skupštini kluba održanoj u Hotelu Bristol proglašen počasnim predsjednikom FK Željezničar, koji se uvijek najviše vezao za ime ovog fudbalskog velikana.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi