Vihoru po boku je najsretniji dan bio kada je dobio poziv za bh. reprezentaciju

Švicarci pritiskali, on čekao BiH

Vihoru po boku je najsretniji dan bio kada je dobio poziv za bh. reprezentaciju · Intervju

Adnan Beganović

Ratna dešavanja početkom devedesetih raselila su mnogobrojne Bosance i Hercegovce po Evropi. Gotovo da nema evropske države u kojoj danas nema Bosanaca i Hercegovaca, a zbog rata rodnu grudu napustila je i porodica Muminović.

Bosnu i Hercegovinu, odnosno Brčko, zamijenili su Švicarskom, a u martu 2001. godine dobili su drugog sina. Elvir je rođen u Švicarskoj, a igrom slučaja brani boje tamošnjeg Siona za kojeg je svojevremeno nastupao, i to sa dosta uspjeha, legendarni fudbaler Željezničara Mirsad Baljić.

A, ako se po jutru dan poznaje, mlađi Elvir nadmašit će Baljića. Da, još je rano za bilo kakve prognoze, no igre koje pruža ovaj mladić, kako za omladinske selekcije Siona, tako i za bh. reprezentaciju, te njegovo ponašanje na terenu i izvan njega, govore samo jedno. Pred njim je blistava karijera.

Mlađahni Muminović „ordinira“ po desnom boku, izgubljena lopta za njega ne postoji, kao ni strah i trema. Na terenu se ponaša kao da ima dvadeset i nešto što su prepoznali i u Sionu pa tako već trenira i sa prvom ekipom ovog kluba.

Dan nakon sjajne pobjede nad Danskom, Muminović je govorio za SportSport.ba.

"Rodio sam se u Švicarkoj, tamo idem u školu i igram fudbal. U Bosni i Hercegovini imam dedu i nanu, tačnije u blizini Brčkog“, na početku razgovora ističe mladi Muminović i zatim dodaje:

"U Sionu sam sedam godina. Idem u jednu privatnu školu od kluba. Mnogo mi je lakše tako jer treniram i sa prvim i U21 timom. Svaki dan treniramo dva puta i doista sam zadovoljan".

Muminović je za Bosnu i Hercegovinu debitovao ljetos u duelu sa Azerbejdžanom.

"Dobio sam poziv od šefa pred utakmicu sa Azerbejdžanom i niko tada nije bio sretniji od mene. Imao sam poziv i od Švicarske ali čekao sam Bosnu i Hercegovinu. Primljen sam na fenomenalan način. Ne znam, sretan sam da vam to ne mogu opisati. Kada čujem himnu niko od mene nije sretniji. Nadam se da šefa nisam razočarao“, uz osmjeh na licu govori Muminović.

Osvrnuo se nakratko i na jučerašnji susret, no sa jednom zanimljivom švicarkom izrekom.

"Ne bih mnogo pričao o duelu sa Danskom. Nismo bili na niovu u prvom dijelu, no u svlačionici smo malo porazgovarali i sve ste vidjeli. U Švicarskoj kažu da svaka utakmica je zatvorena knjiga i zato ne želim mnogo o Danskoj. Nama slijedi važan meč sa Belgijom, koja je kvalitetna. Spremni ćemo dočekati daj duel, daćemo sve od sebe i nadam se da ćemo na kraju imati razloga za slavlje“, ističe Muminović čiji igrački uzor je Sead Kolašinac.

"Iako je lijevi bek, moj uzor je Kolašinac. Gledam kako se ponaša prije utakmice, na terenu, gledam kako se kreće. Uživam stvarno gledajući ga u dresu Arsenala i reprezentacije Bosne i Hercegovine".

Mladi bosanskohercegovački fudbaler zahvalan je i navijačima koji su juče bodrili kadete, ali ne samo njima, nego i jednom za njega posebnom.

"Nevjerovatno je da imamo ovakvu podršku od naših navijača. To nema niti jedna reprezentacija. Drugačije je igrati kada ih čujemo, vjerujte da nam daju dodatnu snagu. Hvala im od srca. Hvala i mom ocu koji je i juče bio na tribinama. Prati sve moje utakmice, nekada i galami kada ne treba, no on mi je velika podrška. Hvala i bratu i majci koji su me jučer također bodrili. Spomenuo bih i mog prvog trenera koji je tu uvijek uz mene. Nadam se da ćemo i protiv Belgije imati veliku podršku“, zaključio je mladi fudbaler.

Top Komentari

Gari Garinča
Pravi Bosanac, rodila ga majka. Samo tako nastavi, lijepa karijera je pred tobom, ako Bog da. Budući veliki Zmaj.
35 1
Mesa.Sabanadzovic
Ma zajebo se ovaj
0 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi