Vječiti derbi kao nekada: Podjela bodova uz četiri gola

Sarajevo - Željezničar 2:2

Vječiti derbi kao nekada: Podjela bodova uz četiri gola

E. Škorić

Na Koševu je danas odigran 99. ligaški vječiti derbi Sarajeva i Željezničara. Za razliku od susreta iz proteklih nekoliko sezona, konačno su profitirali gledatelji na stadionu i putem malih ekrana.

Iako je Željezničar do ove utakmice osigurao titulu, derbi kao derbi za obje momčadi bio je "utkamica sezone". I jedni i drugi najavljivali su otvorenu igru i pobjedu. Na kraju smo i vidjeli jednu dobru i otvorenu utakmicu, gdje su se napadi izmjenjivali, a mreže u više navrata tresle.

 

Nažalost, prije samog početka utakmice došlo je do incidenata na sjevernoj tribini Koševa, gdje su pretučena dva redara. No, ostavit ćemo to po strani. U četvrtoj minuti Haskić je pucao s 20-ak metara, ali lopta odlazi pored gola Guše.

 

Dvije minute kasnije Adilović je zatresao mrežu svog brata na golu Sarajeva, ali je on poništen zbog nedozvoljene pozicije. U devetoj minuti bordo momčad dolazi u vodstvo. Zoran Belošević je povukao napad iskosa s lijeve strane te silovitim udarcem matirao Gušu. Prekrasan pogodak za vodstvo Sarajeva 1:0.

 

Nekoliko minuta kasnije dobra prilika za goste s Grbavice. Čolić je ubacio s desne strane, Selimović glavom zahvatio loptu, ali ona otišla malo pored desne stative Adilovića. Zeba u 18. minuti proigrava Adilovića, ali ovaj opet u nedozvoljenoj poziciji.

 

U 25. minuti Adilovićev pokušaj je izblokiran. U trenucima kada se igra odvijala na sredini terena, Sarajevo je stiglo do još jednog gola. Said Husejinović sve je sam napravio, ušao u šesnaesterac gostiju, obišao Bogičevića, zatim i Gušu, a onda iskosa s lijeve strane loptu pospremio u praznu mrežu za veliko slavlje domaćih igrača i navijača.

 

Dobra konra Želje u 33. minuti, Adilović je na kraju prizemno tukao sa 18 metara, ali lopta odlazi pokraj stative njegovog brata. Nezadovoljni menadžer gostiju Amar Osim već u 35. minuti pravi prvu izmjenu. Umjesto Benjamina Čolića ušao je  Samir Bekrić, što se ispostavilo pravim potezom.

 

Upravo je Bekrić u 42. minuti sa ruba šesnaesterca pucao preko gola, a onda u sudijskom vremenu prvog dijela Bekrić je ušao u kazneni prostor domaćih, prevario dva igrača, iskosa s lijeve strane ubacio loptu, Selimoviću nije bilo teško da sa pola metra loptu ugura u mrežu.

 

U nastavku nakon 11 minuta igre gosti s Grbavice dolaze do poravnanja, a akteri isti kao i kod prvog gola. Bekrić je ubacio s desne strane, Selimović ponovo sve  dobro pratio, te loptu poslao iza leđa Adilovića. Do kraja utakmice otvorena igra.

 

U 64. minuti prebrza lopta za Bekrića, kojeg je ovaj put uposlio Selimović. Nakon prekida zbog bakljade domaćih navijača, u 69. minuti Zeba je pucao, lopta od jednog igrača Sarajeva završila u korneru. Osimk je dao šansu Elviru Čoliću i Nerminu Zolotiću, a iz igre izvadio Adilovića i Jamaka. 

 

Dragan Jović, trener Sarajeva, ubacio je Matiju Matka umjesto Sulejmana Krpića, Vučinu Šćepanovića umjesto Saida Husejinovića  te Denisa Čomora umjesto Edina Husića. U 75. minuti Nyema je srušio Matku u šesnaestercu gostiju, ali sudija se nije oglasio. 

 

U 77. minuti dobar udarac Beloševića iz slobodnjaka, lopta pogodila nekog u živom zidu i prošla pored lijeve Gušine stative. Deset minuta prije kraja, Zrnanović je pogriješio u odbrani  Sarajeva, El. Čolić iskosa s desne strane prebacio gol.

 

Mogao je Torlak u 83. minuti zatresti mrežu Želje, ali je sa osam metara loptu poslao malo iznad Gušine prečke. Susret je produžen za šest minuta, no ni u tom periodu više nije bilo pogodaka.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

 

Sarajevo - Željezničar 2:2 (Belošević 9, Husejinović 30/ Selimović 45, 56)

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.