Vječiti gubitnici baraža

Predstavljamo: Republika Irska

Vječiti gubitnici baraža

Sutra je žrijeb za baraž, a danas na našem portalu pročitajte najbitnije informacije vezane za eventualne rivale.

Republika Irska, potencijalni protivnik Bosne i Hercegovine u baražu, trenutno je 29. na rang listi FIFA. Njihov najbolji plasman je bilo 6. mjesto u avgustu 1993., a u novembru 1998. su pali na 58. što im je do danas najniža pozicija.

Prvi meč ove reprezentacije odigran je 1924. u Parizu protiv Bugarske kad je bilo 1:0, a najubjedljiviju pobjedu su ostvarili protiv Malte sa 8:0 i to 1983. Godinu dana ranije su doživeli najteži poraz i to od Brazila sa 7:0.

Prvi veliki uspijeh Iraca ostvaren je plasmanom na EURO 1988. Bila je to sjajna generacija Bonnera, Hughtona, McCarthya, Whelana, McGratha, Houghtona, Aldrigea, Stapletona, O'Lerya, Kascarina, Sheedya. Pobijedili su vječite rivale Engleze sa 1:0, zatim su protiv SSSR odigrali 1:1 i protiv Holandije su bili na domak plasmana u polufinale, ali ih je u tom spriječio Wim Kieft pred sam kraj. Selektor je bio Englez Jacky Charlton koji je na toj funkciji bio od 1986. do 1995. On je Irce odveo i na SP 1990. kad su također bili sjajni jer su igrali u četvrfinalu gdje ih je izbacila Italija. Na EURO 1992. nisu otišli, ali ipak odlaze na SP 1994. sa već novim vođom Roy Keaneom i ispadaju u osmini finala od Holandije.

Od tada međutim počinje pad i Zeleni su samo još jednom bili na velikom takmičenju iako su uvijek bili blizu. Na EURO 1996. nisu otišli jer su izgubili u baražu od Holandije i od tad počinju muke Iraca u tim mečevima odluke koje su osim jednom uvijek gubili. Charltona je zamijenio Mick McCarthy koji je bio selektor od 1996. do 2002. Na SP 1998. nisu otišli jer u baražu bolja bila Belgija (1:1, 1:2), a onda ni na EURO 2000. kad su uspješniji bili Turci (1:1, 0:0). Konačno su prošli baraž u borbi za SP 2002. kad su bili bolji od Irana (2:0, 0:1), ali na samom SP je glavna vijest bio skandal oko Keana. Irci su ipak kao 1990. i 1994. prošli grupu i herojski su ispali od Španije u osmini finala i to na penale.

Potom je selektor bio Brian Kerr koji ništa dobro nije uradio pa je smijenjen i selekciju je početkom 2006. preuzeo Steve Staunton, ali je otpušten krajem 2007. Nakon neodlazaka na EURO 2004. i SP 2006. Federacija je angažovala veterana Giovanni Trapattonia pod čijim vodstvom su u kvalifikacijama za SP 2010. ostali neporaženi (četiri pobjede i šest remija), ali je baraž po četvrti put bio koban. Protiv Francuske su primili gol nakon igranja rukom Henrya i zaista su bili moralni pobjednici, ali Južnu Afriku nisu vidjeli.

Irci nakon odlaska Roya Keana više nemaju tako veliku zvijezdu, ali su kao kolektiv jako žilavi i teško ih pobijediti. U ovim kvalifikacijama su ostvarili 6 pobjeda, 3 remija i samo jedan poraz i to od Rusije u Dublinu sa 3:2. Postigli su 15 golova, a primili 7. Trapattoni je u 10 utakmica isprobao 26 igrača, a svih 10 susreta odigrali su vezisti Glenn Whelan (Stoke) i Aiden McGeady (Spartak Moskva). Po devet mečeva na kontu imaju golman Shay Given (Aston Villa) i napadač Robbie Keane (L.A. Galaxy) i po osam defanzivci John O'Shea (Sunderland) Richard Dunne (Aston Villa) kao i napadač Kevin Doyle (Wolverhampton). Najbolji strijelac je Keane sa 5 pogodaka dok su McGeady i Doyle postigli po dva.

Jako je bitno napomenuti da su Irci u 2011. doživjeli samo jedan poraz i to 29. marta od Urugvaja u Dublinu sa 3:2. Nakon toga su ostvarili šest pobjeda i tri remija (sva tri puta 0:0 protiv Hrvatske, Slovačke i Rusije) i na tim mečevima su primili jedan jedini pogodak i to jučer protiv Armenie čime im se nakon osam susreta zatresla mreža. U 2011. ukupan skor je 8-3-1.

Najviše nastupa za Republiku Irsku imaju Given (118), Robbie Kean (112), još uvijek aktivni Kevin Kilbane (110), Staunton (102) i neizbježni Damien Duff (92) koji je u ovim kvalifikacijama odigrao samo tri susreta. Robbie Keane je ubjedljivo najbolji strijelac sa 51 golom ispred Nialla Quinna sa 21 i Franka Stapletona sa 20. Irci su od 1980. do 2007. igrali utakmice na kultnom stadionu Lansdowne Roade koga je u maju 2010. zamijenio novi i moderni Aviva Stadion sa kapacitetom za 51.700 gledalaca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.