Slatka titula - nije u šoldima sve, dok srce priča drugačije

Islandski prvak

Slatka titula - nije u šoldima sve, dok srce priča drugačije

Haris Zilić

Ne može se protiv sile prirode ili nečega što je ograničeno uticajem jakih faktora atmosfere, litosfere i prema toj logici daleki Island je sve prilagodio svojim meridijanima i paralelama, pa tako i loptanje.

Nećemo pisati o klimatologiji i ostalim geografskim disciplinama, ali redove ćemo posvetiti islandskom čudu sa zelenih terena.

Gotova je fudbalska sezona, sprint sezona, gdje se igraju 22 kola od početka maja do kraja septembra, ne može kraće, ali sve ima svoje, kratko, ali slatko, a još slađe bude i zanimljivije kada dobijete finalnu priču kao ove sezone.

Island je krunisao novog prvaka, a riječ je o ekipi Vikingura iz Rekyavika, a tu ćemo se zadržati.

Nije u šoldima sve, dok srce priča drugačije - klub sa najmanjim budžetom, klub sa najmanjim fondom igrača, klub među najeftinijim, klub koji je poluamaterski, postao je prvak države, gdje se ipak igra ozbiljan fudbal, primjer nam je selekcija Islanda koja je igrala na dva velika takmičenja i čiji su reprezentativci odgojeni u islandskim klubovima prije svega Hafanjorduru, KR Rekyaviku, Breidabliku, to je otprilike trojka koja Island i predstavlja u Evropi, ali tu je sada Vikingur.

Ko je zapravo Vikingur Rekyavik?

Oglasi

Klub je osnovan daleke 1908. godine i već 1920. godine došao je do prve titule prvaka, a nakon toga titule je osvajao 1924., 1981., 1982. 1991. i ove 2021. godine.

Bila je suša od 1991. do 2021. godine, kada klub nije mogao pratiti sistem u kojem je novac diktirao sve obzirom da su bili pokrajinski klub gdje su igrali većinom igrači kojima fudbal nije bio primarni izvor finansiranja.

Klub je u protekle tri decenije igrao na relaciji prva - druga divizija, imao je čak i dva izleta u Evropu gdje su ga zaustavljali Koper i Olimpija, ali ove godine iznenadili su sve.

Prošle su jedva ostali u društvu najboljih, a u ovu sezonu su ušli sa problemima. U rosteru su imali samo 20 igrača, poluamaterske ugovore sve s ciljem da budu finansijski stabilni, a da je neko rekao da će biti prvaci, završili bi mu uputnicu za prvu psihijatrijsku ustanovu na Islandu.

Ipak, nekada novac nije sve, to su pokazali i Vikingurovi fajteri. Sezonu su završili sa 48 bodova, bod više od Breidablika i igrat će naredne godine u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Neki od fudbalera će radne uniforme zamijeniti kvalifikacionim utakmicama Lige prvaka, koje sada neće gledati uz kokice ispred malih ekrana, nego će biti sudonici istih.

I, da, za kraj za statističare podatak da novi prvaci Islanda imaju vrijednost 1,4 miliona eura. Lopta ima neku čudnu moć, jer nije u šoldima sve.

Top Komentari

efee9
bravo za članak. Konačno nešto pozitivno i dobro napisano na portalu
5 0
Adnan tz
Kod nas je sve u sudijama
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi