Vodeća trojka na gostujućim ispitima

27. kolo Bundeslige

Vodeća trojka na gostujućim ispitima

Edmir Škorić

Njemačka Bundesliga se nastavlja večeras, kada će Koeln i Borussia M'gladbach najaviti 27. kolo. U Dortmundu će Borussia sutra ugostiti Bayer iz Leverkusena, a u nedjelju Vukovi dočekuju posljednjeplasirani Herthu, dok će HSV ugostiti Schalke.

Koeln, kojeg ove sezone sa klupe vodi hrvatski stručnjak Zvonimir Soldo, još uvijek nije osigurao svoj opstanak u društvu najboljih. Stoga će večerašnji ogled sa Borussijom iz Moenchengladbacha biti iznimno važan. Osim toga, Jarčevi bi pobjedom "preskočili" na tabeli Borussiju, koja ima tri boda više i nešto lošiju gol razliku.

Koeln ukupno u svim natjecanjima nije slavio zadnjih osam utakmica, odnosno posljednji put su kao gosti slavili protiv Eintrachta iz Frankfurta. Tada je utakmica završena rezultatom 1:2, a kolo prije toga Jarčevi su slavili u Wolfsburgu protiv aktuelno prvaka Njemačke. Borussia je u prošlom kolu na svom terenu doživjela težak poraz od Wolfsburga (0:4), a u 25. kolu ih je "pregazila" dortmundska Borussija (3:0). Posljednju pobjedu ostvarili su 12. februara protiv Nurnberga na svom terenu (2:1).

Frankfurt protiv tradicije i raspoloženih Bavaraca

Minhenski Bayern nastavlja svoj put ka osvajanju naslova. Trenutno su vodeća ekipa Bundeslige, sa dva boda više od Schalkea i tri od trećeplasiranog Bayera iz Leverkusena. Bavarce sada čeka uvijek nezgodno gostovanje kod Eintrachta u Frankfurtu. Ipak, Bayern je u posljednjih pet ogleda sa Frankfurtom zabilježio svih pet pobjeda. Zadnji poraz u Franfkurtu doživjeli su prije tačno tri godine. Tada je Eintracht golom Preussa iz 78. minute slavio protiv najslavnijeg njemačkog kluba.

Eintracht je daleko od prave forme. Nanizali su tri poraza protiv Stuttgarta, Hannovera i Schalkea. Bayern, koji je danas saznao da će u četvrtfinalu Lige prvaka igrati protiv velikog Manchester Uniteda, apsolutni je favorit, no Eintracht će svim silama pokušati prekinuti negativan niz protiv Bavaraca.

U pravoj rezultatskoj krizi posljednje je vrijeme i Hoffenheim, koji će sutra na EasyCredit stadionu gostovati Nurnbergu. Nurnbergov cilj je jasan, a to je ove sezone ostanak u društvu najboljih, pa im je susret protiv pomalo uspavanog Hoffenheima prava prilika za to. S druge strane, Hoffenheim će nastojati popraviti dojam iz prošlog kola, kada ih je na njihovom terenu savladao bremenski Werder. Naravno, i ovaj put Rangnick će računati na Vedada Ibiševića i Sejada Salihovića.

Stuttgart napada Evropsku ligu

Stuttgart je, za razliku od Hoffenheima, u vrhunskoj formi. Švabe igraju preporođeno dolaskom Švicarca Christiana Grossa. Ni bolan poraz od Barcelone (4:0) ne bi trebao narušiti dobru atmosferu koja vlada na Mercedes-Benz Areni. Ipak, Hannoveru "leži" ekipa Stuttgarta, tako su u posljednje dvije utakmice protiv njih ostvarili četiri boda. Hannover trenutno sjedi na šesnaestom mjestu i upravo ta pozicija nosi dodatno doigravanje za ostanak u društvu najboljih, a u Hannoveru to sigurno ne žele. Stuttgart, pak, želi pobjedom zakoračiti dublje u vrh, odnosno zauzeti do kraja sezone jedno od mjesta koje vode u Evropsku ligu. Od toga ih trenutno dijeli osam bodova.

Mjesto u Evropskoj ligi želi zadržati bremenski Werder i Bundesliga im je jedina prilika za to, budući da ih je Valencia eliminirala iz UEFA-inog drugorazrednog takmičenja. Trener Thomas Schaaf vjeruje u pobjedu protiv Bochuma, koji je u donjem dijelu tabele. Werder je u prošlom kolu minimalno slavio u Hoffenheimu, dok je Bochum teško poražen na svom terenu od dortmundske Borussije.

Apotekari u Dortmundu, umorni Vukovi dočekuju "fenjeraša"

U Dortmundu će Borussia ugostiti Bayer, što bi se moglo nazvati i derbijem ovog kola, naravno uz utakmicu Schalkea i HSV-a. Apotekari su trećeplasirani i još uvijek su u utrci za naslovom prvaka, predvođeni Tonijem Kroosom i Kiesslingom, prvim strijelcem lige. Borussia je poziciju niže, sa osam bodova manje, no pobjedom bi domaći otvorili sebi šansu da do kraja sezone izbore treću poziciju i kvalificiraju se u Ligu prvaka. Posljednja dva sraza Borussije i Bayera okončani su remijem i to rezultatom 1:1.

Bh. reprezentativni dvojac Edin Džeko i Zvjezdan Misimović sa ostatkom momčadi Wolfsburga sutra ugošćuju trenutno najlošije rangiranu ekipu u Njemačkoj. No, Hertha se nije oprostila od lige, a da je tako pokušat će pokazati i na Volkswagen Areni. Vukovi su napravili dobar niz u posljednjih nekoliko kola i sada su u mogućnosti da izbore svoje mjesto u Evropi i naredne sezone. Naravno, osim ako tako nešto ne naprave osvajanjem Evropske lige, a prva prepreka im je engleski Fulham.

Posebno će zanimljivo u nedjelju biti u Hamburgu. HSH Nordbank Arena domaćin je Schalkeu, drugoplasiranom timu prvenstva. HSV je na tom stadionu pobijedio Schalke zadnji put 29. oktobra 2005. godine i to s minimalnih 1:0. Težak posao Petrića, Nistelrooya i društvo sigurno čeka i u nedjelju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.