Vodeći dvojac osvojio po bod
Gonzalo Garcija

Ajaxu bod u gostima, PSV- u kući

Vodeći dvojac osvojio po bod

M. Maksimović

Pet utakmica Eredivisie odigrani je u subotu, a derbi su igrali Twente i Ajax. Uz duel u Enschedeu vrijedi izdvojiti novi remi PSV-a koji je na svom terenu remizirao sa Groningenom.

U duel Twentea i Ajaxa puno bolje su ušli aktuelni prvaci koji vode već u 11.minuti golom Thea Janssena. Popularni kopljanici vrlo brzo odgovaraju, pa je samo četiri minute kasnije sve na početku, gol postiže Mounir El Hamdaoui.Domaćini su još jednom poveli, ali u drugom pokušaju nisu sačuvali prednosti. U 62.minuti je strijelac za 2:1 bio Theo Janssen, a Ajax je ponovo izjednačio vrlo brzo, šest minuta kasnije Eyong Enoh postavlja tih konačnih 2:2.

PSV ne briljira u posljednje vrijeme. Prvo je kući igrao sa Sampdorijom 1:1 u Evropskoj ligi, pa je u gostima remizirao sa Rodom 0:0. Sada kući nije pobijedio Groningena. Napadač Ole Toivonen igra u vrlo dobroj formi, svoj šesti prvenstveni gol je postigao u 63.minuti, međutim to je bilo nedovoljno.Svega dvije minute prije kraja utakmice Gonzalo Garcia je poravnao na 1:1.

Prvak iz sezone 2008/09 se polako budi. AZ Alkmaar je računajući prvenstvo, Kup i Evropsku ligu, u seriji od četiri utakmice bez poraza.Drugu prvenstvenu, AZ je upisao protiv Utrechta 1:0.Gol vrijedan tri boda je postigao Rasmus Elm u 42.minuti.

Zanimljivo je bilo na Abe Lenstra stadionu gdje je domaći Heerenveen ispustio velikih 2:0 u duelu sa Rodom. Raspoloženi Bas Dost je u razmaku od 20 minuta postigao dva gola, ali se gosti nisu predavali. Prvo je Sutchuin Djoum u 69.minuti smanjio na 2:1, a bod Rodi je osigurao Mads Junker 15 minuta prije kraja.

Najviše golova je postignuto u susretu Den Haaga i Heraclesa. Gosti su imali 0:1 (Gleynor Plet), Lex Immers i Dmitriy Bulykin su sve to preokrenuli. U nastavku je Heracles izjednačio (Everton) u 66.minuti, ali Dmitriy Bulykin u 70.minuti drugim golom definitivno lomi otpor gostiju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.