Vrijeme je da se podvuče linija
Bosanskohercegovački klubovi ravnomjesto su raspodjelili titule na tri glavna centra

Ko je slavio - slavio

Vrijeme je da se podvuče linija

Takmičenja u tri najznačajnija ekipna sporta u Bosni i Hercegovini su okončana uz pjesmu ili suze i poznati su klubovi koji će našu zemlju u narednoj sezoni predstavljati u evropskim i regionalnim takmičenjima.

Ove godine, najviše se slavilo u Mostaru, Širokom brijegu i Sarajevu, u Banjaluci radovale su se većinom žene, dok će Zenica i Tuzla imati godinu dana za razmišljanje i analizu razloga zbog kojih su titule u vodećim sportovima u ovoj sezoni izostale.

Proporcionalno broju stanovnika, najuspješnijim mjestom u Bosni i Hercegovini iz sportskog ugla mogao bi se proglasiti Široki Brijeg. Hercegovački gradić sa nekih 10.000 stanovnika u narednoj sezoni uživaće u evropskim utakmicama u dva najpopularnija ekipna sporta – fudbalu i košarci. Širokobriježani su, bilo kvalitetnim radom na terenu ili za zalenim stolom, obezbijedili plasman u prvo pretkolo Evropske fudbalske lige iako su na kraju sezone zauzeli tek 6. mjesto. U košarci, Široki je bio mnogo uspješniji i nakon lošeg starta sezone i poraza u finalu kupa, hercegovački klub je otišao do kraja, plasirao se u regionalnu ligu, a onda slavio u finalu i okitio se 6. titulom prvaka BiH.

Sarajevo može bolje


Najviše trofeja, kao što se moglo i očekivati otišlo je u Sarajevo. Kao i Širokobriježani, i Sarajlije će u svom gradu gledati utakmice Evropske lige, i to od drugog pretkola koje je 4. mjestom u Premijer ligi obezbijedio Fudbalski klub Sarajevo, te utakmice regionalne košarkaške lige u kojoj učestvuje KK Bosna ASA BH Telecom. Ipak, teško se otrgnuti utisku da su Sarajlije kao najmnogoljudnii sportski centar u BiH mogle i morale mnogo bolje, posebno u  fudbalu, gdje dva slavna kluba nisu napravili značajniji rezultat, dok su košarkaši uspjeli osvojiti jedan trofej, ali im je izmakla titula prvaka. Za utjehu stanovnicima glavnog grada ide činjenica da će u narednoj sezoni fudbalske Premijer lige biti jedini grad sa čak tri premijerligaša, obzirom da je FK Olimpik suvereno vladao 1. ligom Federacije i plasirao se u najviši rang (do sada su sa dva člana prvog fudbalskog razreda bili izjednačeni sa Mostarom). Radost za Sarajlije osigurali su pouzdani rukometaši RK Bosna SO koji nisu dopustili nikakvo iznenađenje i ponovo su u vitrine spremili duplu krunu, a i u narednoj sezoni će se takmičiti u Ligi prvaka. Ni uspjeh sarajevskih rukometašica nije izostao, pa su kao petoplasirane rukometašice Ilidže najvjerovatnije osigurale plasman u Challenge kup. Potvrdi da je Sarajevo zaista košarkaški centar donijele su igračice ŽKK Željezničar koje su ponovo osvojile tituli i obezbijedile ućešće u FIBA kupu i WABA Ligi. Da li će ove godine Željo pristati da igra regionalnu WABA ligu ostaje još da se vidi.

Čast Banja Luke spasile su žene. Ako muškarci nisu napravili ništa značajno na fudbalskim i košarkaškim terenima, žene su dominirale u rukometu, u fudbalu igrale finale, a u košarci osvojile kup, te srebro u prvenstvu. Mladi krajišnik osvojio je kup BiH i bio drugi u prvenstvu, pa će u narednoj sezoni igrati u regionalnoj WABA ligi, a možda i u FIBA kupu. Rukometašice Borca bile su još efikasnije pa su osvojile i prvenstvo i kup i naredne godine nastupaće u kupu EHF, kao i njihove muške kolege koje su u prvenstvu osvojile drugo mjesto.

Mostar odnio jedan, ali vrijedan trofej

zrinjski-prvakNajvažniji pehar, onaj namijenjen osvajaču Premijer lige odnijeli su fudbaleri Zrinjskog (foto: zrinjski.info)Naredna evropska sezona biće zanimljiva i u Mostaru. Fudbaleri Zrinjskog osvojili su titulu prvaka BiH u fudbalu i na jesen će igrati drugo pretkolo Lige prvaka. Rukometašice mostarske Katarine sezonu su završile na trećem mjestu i obezbijedile plasman u Kup pobjednika kupova, a Zrinjski najvjerovatnije u rukometni Chalenge kup. Što se tiče košarke, ona je uvijek i bila u sjeni u Mostaru, ali su hercegovci i tu napravili iskorak, pa iako nije ostvario značajniji rezultat KK Zrinjski je napravio osjetniji kvalitativni pomak i najavio juriš ka bh. eliti.

Jesen u Evropi osigurali su i Istočno Sarajevo, gdje su fudbaleri Slavije nakon osvojenog kupa i drugog mjesta u prvenstvu obezbijedili plasman u drugo pretkolo Evropske lige, te Ljubuški čije su rukometašice drugim mjestom u prvenstvu ušle u kup EHF. Neće biti dosadno ni u Gradačcu i Živinicama čiji su se rukometaši plasirali u Challenge kup.

Tuzla i Zenica potpuno su podbacili. U Zenici se u ovoj sezoni mnogo ulagalo u infrastrukturu, ali su takmičarski rezultati u najznačajnijim ekipnim sportovima potpuno izostali. Zeničani u fudbalu u ovoj sezoni nisu bili značajan faktor, dok su se u košarci i rukometu tek u ovoj godini vratili u prvi razred, pa se možemo nadati da njihovo vrijeme tek dolazi. Razočaravajuću sezonu imali su i Tuzlaci. FK Sloboda je i pored dobrih igara i trećeg mjesta u Premijer ligi na diskutabilan način ostala bez licence za evropska takmičenja, a košarkaši su ponovili svoj već standardni domet i zadovoljili se samo mjestom u Playoffu. Za utjehu im ostaje ulazak u Balkansku BIBL ligu, pa će i Mejdan u narednoj sezoni ugostiti nešto kvalitetnije klubove, ali ipak daleko je to od nivoa koji nekada veliki klub zaslužuje.     

Ipak, najbolju sezonu imali smo svi mi zajedno, navijači fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. U ovoj sezoni, fudbaleri su konačno počeli pružati partije kakve smo od njih očekivali i došli do važnih pobjeda na putu ka plasmanu na SP u Južnoj Africi. Još uvijek je rano za bilo kakve prognoze, ali Ćirini zmajevi definitivno su bili najsvjetlija tačka ove sportske sezone i svojim igrama zagrijali srca svih nas, bez obzira za koji od klubova navijali, pa kada se sve sabere i oduzme, a onda uporedi sa ranijim godinama, teško da možemo biti nezadovoljni.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.