Vukomanović: Provlače se ružna poređenja i neistine

Kandidat za trenera Željezničara otvorio dušu

Vukomanović: Provlače se ružna poređenja i neistine

Ivan Vukomanović (39), trener koji se dovodi u vezu sa preuzimanjem FK Željezničar, dospio je u centar pažnje domaće sportske javnosti. 

Srbijanac je, prema još uvijek nezvaničnim informacijama, ostavio najbolji dojam u pregovorima sa čelnicima FK Željezničar i do kraja mjeseca se očekuje zvanično imenovanje na mjesto šefa struke najtrofejnijeg bh. kluba.

Međutim ono što dijelu bh. javnosti predstavlja problem, jeste činjenica da je nedugo poslije rata nosio dres Obilića (sezona 1996/97) koji je u to vrijeme bio finansiran od strane ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana. 

U pojedinim medijima pojavila se i fotografija na kojoj Vukomanović navodno pozira sa Cecom, srbijanskom pjevačicom i suprugom Željka Ražnatovića, a SportSport.ba je u cilju da ispoštuje novinarske kodekse i čuje drugu stranu priče kontaktirao srbijanskog trenera koji je pristao na razgovor.

"Pročitao sam svakakve tekstove i naslušao se smiješnih priča. Želim razjasniti da uopšte nisam rođen u Beogradu, kako neki navode, već dolazim iz mjesta koje se zove Užice. Roditelji su me vaspitali u jugoslovenskom duhu i ljude nikada nisam dijelio na vjerskoj ili rasnoj osnovi. U Belgiji sam se imao priliku družiti sa brojnim bivšim fudbalerima Željezničara poput Sulejmana Smajića, Mirsada Bešlije... i o meni kao čovjeku vam oni mogu sve reći. Ovdje u cijeloj priči neko želi stvoriti negativnu sliku o meni i shvatam to", izjavio je Vukomanović na početku razgovora za SportSport.ba. 

Vukomanović je u redove Obilića stigao 1996. godine iz užičke Slobode. U to vrijeme, kako kaže, nije imao izbora i prodan je isključivo jer su njegovom matičnom klubu nedostajala finansijska sredstva.

"Za Slobodu sam prvi put zaigrao kada sam imao otprilike 18 godina. U to vrijeme bio sam potencijal, sanjao sam o dresu Crvene zvezde, ali put me odveo u Obilić. Na adresu Slobode je stigla ponuda, Obilić je imao novac da plati obeštećenje i u mom klubu su tada odlučili da me prodaju jer situacija sa novcem nije bila najbolja. Došao sam tu, odigrao dvije sezone, osvojio titulu i to je cijela priča. Svojim nastupima sam obezbijedio transfer u Bordeaux i samo sam razmišljao o tome da napravim karijeru. Ko vodi klub, šta i kako, stvarno me nije interesovalo", govori Vukomanović i potom se osvrće na 'spornu' fotografiju sa pjevačicom Cecom. 

"Objavljena fotografija je posebna priča, pa je uopšte nisam na njoj (smijeh). Niti sam kad nosio onakav dres, niti sam sa svim fudbalerima sa fotografije uopšte igrao zajedno. Tada sam već bio u Bordeuauxu, a posebno je ružno poređenje sa slučajem koji je Ljupko Petrović imao u Sarajevu. Čuo sam također da mi je brat, koji je navodno bokser, bio u Arkanovoj vojsci. I to je posebno smiješno. Ne znam da li se brat Nikola ikada u životu potukao, a kamoli da je bio bokser i još u toj vojsci. Čovjek je suprotnost od toga i radi kao autoprevoznik u Užicama. Ponavljam, roditelji su nas odgajali u jugoslovenskom duhu i riječ nacionalizam u našem jeziku ne postoji." 

Vukomanović je svoju želju za poslom pokazao kada je na doputovao na pregovore u Sarajevo kako bi čelnicima kluba u izlaganju predstavio svoju viziju. Ostavio je pritom najbolji dojam, a od čelnika kluba je, između ostalog, zatražio da na ima ured u slučaju da posao bude sklopljen.

"Željezničar je veliki klub i moji planovi su jasni. Imao sam korektan razgovor sa čelnicima kluba, a hoću li biti izabran ili ne, vidjet ćemo. Istina je da je među mojim zahtjevima bila i kancelarija i to sam predvidio kao mjesto na kojem ću pripremati treninge, analize... Tako sam barem radio u Standardu i nisam jedan od trenera koji taktike pravi po kojekakvim kafićima", podvukao je Vukomanović na kraju razgovora za SportSport.ba. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Vrijedi podsjetiti da je Vukomanović prvi i ujedno posljednji trenerski posao imao u Standardu, a tokom fudbalske karijere je nosio dresove Slobode iz Užica, Obilića, Bordeauxa, Crvene zvezde, Kolna, Dinama iz Moskve, Alanije, Lokerena, Maccabi Herzliye, Antwerpa...

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi