Wagner: Kada završim karijeru želim biti pastor

Prvi strijelac Premijer lige za SportSport.ba

Wagner: Kada završim karijeru želim biti pastor

Dino Kurbegović
Teme:

Nogometaši Širokog Brijega nakon 18 odigranih kola nalaze se na prvom mjestu Premijer lige BiH sa 41 bodom, četiri više od drugoplasiranog Željezničara, te pet bodova ispred Sarajeva i Zrinjskog. 

Izabranici Slavena Muse igraju sjajno ove sezone, a dogurali su i do polufinala Kupa naše zemlje. Podatak da su u 18 odigranih kola poraženi samo jedanput dovoljno govori o snazi ekipe koja je svake sezone među tri najbolje u državi.

Iako je nogomet kolektivni sport i sjajni rezultati su plod čitavog sistema kluba s Pecare, te dobrog vodstva i pravilnog odabira igračkog kadra, ipak moramo spomenuti 37-godišnjeg Brazilca, koji iz godine u godinu oduševljava sve ljubitelje nogometa u našoj zemlji.

Riječ je o Wagner Santos Lagu, igraču koji je u Bosnu i Herceogivnu došao prije 13 godina u tada veoma jaku ekipu Posušja, koja se nalazila u vrhu našeg nogometa. Nakon dvije sezone i 15-tak golova u dresu ovoga kluba, Wagner je došao u Široki Brijeg i sve ostalo je historija. Najbolji je strijelac u historiji naše lige sa 97 golova, trenutno je najbolji strijelac Premijer lige zajedno s Rijadom Bajićem sa 11 golova na svom kontu. 

Sa legendom kluba iz Širokog Brijega  novinar  portala SportSport.ba razgovarao je o svemu pomalo, životu u Bosni i Hercegovini, Širokom Brijegu, rezultatima kluba, ambicijama i planovima za naredni period.

Kada Wagner misli završiti igračku karijeru i koji su planovi nakon što "okači kopačke o klin".

"Pa iskreno, nisam ni sam mislio da ću ovoliko igrati, ali hvala Bogu zdravlje me služi, živim sportski i ne znam stvarno kada ću prestati. Imam ugovor do ljeta ove godine, pa ćemo vidjeti šta i kako dalje. Ja sam ovdje već 11 godina i ne osjećam se kao stranac, ovo je veoma lijepa i mirna sredina, djeca su mi ovdje rođena i planiram ostati živjeti ovdje. Kada okončam karijeru moja želja je da budem pastor, te da treniram omladince Širokog Brijega. Moja supruga i djeca su sretna ovdje i nema razloga da idemo iz sredine gdje nas cijene, vole, a mi se također osjećamo domaćinski kao da smo i rođeni ovdje", kaže sjajni ofanzivac.

Kao kapiten predvodi ekipu ove sezone u borbi za oba trofeja.

"Ove sezone igramo zaista sjajno, imamo fenomenalnog trenera, koji je dosta studiozan i naprosto sam oduševljen njegovom pripremom utakmice i znanjem, koje je iz dana u dan sve veće. Dobro guramo na dva fronta, prvi smo na tabeli, imamo finu prednost, ali ništa još nije gotovo. Imamo tri konkurenta za prvaka države, znamo šta nam se desilo prošle godine, tako da ne smijemo dozvoliti isti scenariji. Sarajevo ima sjajnu ekipu, kao i Zrinjski, dok Željo fascinira sa svojom djecom, koja igraju odlično, tako da moramo do kraja biti koncentrisani i što manje kiksati. Široki je dvostruki prvak i osvajač Kupa, te se nadamo da ćemo ove sezone povećati riznicu trofeja", nada se 37-godišnji veteran.

Velika mu je želja proslaviti titulu na Gradskom trgu, te da klub napravi iskorak u Evropi.

"Nadam se da ćemo ove sezone na Gradskom trgu donijeti oba pehara, želja mi je kao kapiten ovom gradu podariti još radosti dok sam igrački aktivan. Ako i nakon završetka ove sezone nastavim igrati, svakako da je cilj iskorak u Evropi, a to će zavisiti i od ostanka najboljih igrača u klubu, pojačanja, žrijeba i još nekih stvari. Nadam se uskoro da će se liga smanjiti, jer bi sigurno bila sa 12 klubova možda i najkvalitetnija, a sigurno i najposjećenija na ovim prostorima", mišljenje je veznjaka koji je još nastupao za klubove u Grčkoj i Srbiji.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Mnogi su mišljenja da je Wagner trebao dobiti poziv u reprezentaciju BiH, još prije nekoliko godina.

"Nisam nikad bio opterećen razmišljanima oko reprezentacije, znam da je to jedna velika čast, ali moj brat Ricardo je ako ništa odigrao par utakmica za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. On je imao mnogo bolju igračku karijeru, igrao je u Rusiji dugo godina, a sada je trener u omladinskom pogonu Kuban Krasnodara. Kada je u pitanju reprezentacija BiH, pratim redovno utakmice, a upoznat sam i o sjajnoj atmosferi u ekipi koju mi je prenio moj saigrač Goran Zakarić, koji je sjajan momak, a još bolji igrač. Nadam se da će Bosna i Hercegovina ipak igrati na Evropskom prvenstvu u Francuskoj jer to sigurno zaslužuje", kazao je za kraj razgovora za SportSport.ba najbolji igrač i strijelac Premijer lige, čovjek koji kako godine idu pruža sve bolje i bolje partije. Mnogi bi kazali da Wagner u našoj ligi može igrati još pet godina bez problema.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.