Werder preokretom na megdan Shaktaru
Diego je kreirao preokret, ali zbog kartona neće moći igrati u finalu

Polufinale Kupa UEFA: HSV - Werder 2:3

Werder preokretom na megdan Shaktaru

Fudbaleri Werdera napravili su veliki podvig savladavši večeras u gostima HSV (3:2), nadoknadivši zaostatak iz prvog meča (0:1) i izborivši tako plasman u finale Kupa UEFA koje će 20. maja u Istanbulu igrati protiv ukrajinskog Shakhtara.

HSV je imao sve u svojim rukama, ali su se onda desili Diego i Claudio Pizzaro, dvojica najzaslužnijih igrača za veliki preokret bundesligaša iz Werdera. Stoga je prava šteta što Dijega nećemo gledati u finalu, obzirom da je večeras nakon koškanja sa Alexom Silvom dobio parni karton.

Veliku priliku da anulira prednost HSV-a iz prvog meča za goste je propustio  Pizzaro u 12. minuti. Boenisch je probio desnu stranu domaće odbrane, odlično centrirao, a Pizzaro je iz neposredne blizine loše šutirao glavom, pa ova prilika odlazi u nepovrat.  

Nekoliko sekundi kasnije promašaj Werdera kaznio je Ivica Olić. Mathijsen je presjekao loptu na sredini terena, povukao dvadesetak metara, te uposlio hrvatskog reprezentativca koji je vješto izvjegao ofsajd zamku. Izašao je sam pred Wiesea, lijevom nogom potkopao loptu koja je završila u mreži Werdera. Isti igrači ponovo su bili u „duelu“ u 27. minuti, ali je ovaj put gostujući golman izašao kao pobjednik.

Dvije minute kasnije Werder je izjednačio. Odličnu akciju odigrali su Diego i Pizzaro, a ovaj drugi je nakon duplog pasa uposlio Brazilca koji u stilu Olića lobuje Rosta i utakmici čini mnogo zanimljivijom.

Diego je zaprijetio i u 37. minuti, kada je topovskim udarcem sa 25 metara, uz „pomoć“ Rosta uzdrmao prečku. Na drugoj strani uzvratio je Jansen, čiji prijektil Wiese skreće u korner. 

HSV – Werder 2:3
Strijelci: 1:0 Olić (13), 1:1 Diego (29), 1:2 Pizzaro (66), 1:3 Baumann (83), 2:3 Olić (87).
HAMBURG – Stadion Hamburg Arena. Gledalaca: 50.500. Žuti kartoni: Alex Silva, Jarolim (HSV), Diego, Naldo, Hugo Almeida (Werder).
HSV: Rost, Alex Silva /od 72. Benjamin/, Mathijsen, Jansen /od 77. Aogo/, Petrić, Olić, Jarolim, Trochowski, Gravgaard, Demel /od 63. Boateng/, Potroipa. Trener: Martin Jol.
WERDER: Wiese, Boenisch, Naldo, Baumann, Fritz, Rosenberg /od 62. Hugo Almeida/, Diego, Ozil, Frings, Pizarro /od 90. Niemeyer/, Mertesacker /od 54. Prodl/. Trener: Thomas Schaff.
Sudija: Frank De Bleeckere /Belgija/.
I u nastavku smo gledali otvorenu utakmicu, a ponovo su prvi zaprijetili gosti. U 52. minuta Pizzaro je čak i zatresao mrežu, ali je pomoćni sudija podigao zastavicu, a Frank De Bleeckere je poništio gol.

Oličnu priliku domaći su propustili u 60. minuti. Jansen je prošao po lijevoj strani i uputio prizemnu loptu u peterac, a Pitroipa je „zakasnio“ da ubaci u mrežu. U nastavku akcije šutirao je Trochowski, a Wiese je krajnjim naporom uspio spasiti svoju mrežu.   

Šest minuta kasnije pravi šuo Pizzara za veliki preokret Werdera. Peruanac se oslobodio svojih čuvara na sredini terena, napravio nekoliko koraka i topovskim udarcem uhvatio na spavanju Rosta za veliku prednost bundesligaša iz Bremena.

Blizu izjednačenja domaći su bvili u 70. minuti, kada je Jarolim pokušao iz velike udaljenosti, no Wiese se nije dao iznenaditi. Pizzaro je u 76. minuti mogao riješiti sve dileme oko drugog finaliste. Izašao je sam pred Rosta, ali je ovaj put golman HSV-a pravovremeno istrčao i spasio svoj gol.

Mreža se zatresla i u 78. minutu. Mahijsen je pogodio glavom, ali je prethodno De Bleeckere svirao prekršaj Olića u napadu. Uzvratio je Diego, čiji udarac iz slobodnjaka Rost brani.

Sve dileme su riješene u 83. minuti. Diego je izveo korner, lopta je na drugoj stativi došla do Baumanna koji glavom pogađa za 1:3. Ipak, HSV se nije predao i kada je imao dva gola zaostatka. Međutim, sve što su uspjeli uraditi bio je još jedan gol Ivice Olića.



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.