Wimbledon opet protiv Liverpoola 27 godina kasnije

Nekada luda banda, danas četvrtoligaši

Wimbledon opet protiv Liverpoola 27 godina kasnije

Bio je to 14.maj 1988. godine. Prekrasan dan na starom Wembleyu, nešto malo više od 98.000 gledalaca na tribinama. Na jednoj strani Grobbelar, Nicol, Houghton, Barnes, Beardsley, Aldridge i na klupi velikog Liverpoola Kenny Dalglish. Na drugoj " crazy gang", Dennis Wise, John Fashanu, Vinnie Jones, Lawrie Sanchez i Dave Beasant samo su najpoznatija imena generacije koja se proslavila tog dana.

U finalu FA Cupa,  Lawrie Sanchez je postigao gol glavom, golman Dave Beasant je obranio jedanaesterac John Aldridgeu za istorijski trijumf Wimbledona. Kluba koji će kasnije nestati sa scene, najviše zbog problema sa finansijama. Kada je britanska vlada odlučila napraviti jedan grad (nekada bilo selo) na 70 kilometara od Londona, taj grad  Milton Keynes je dobio i klub kojeg je gazda starog Wimbldona jednostavno po američkom principu prebaciti uz promjenu imena. Pa je nestao Wimbledon, a nastao je Milton Keynes Dons.

Navijači starog Wimbledona su odlučili suprostaviti, 2002. godine prave svoj ili vraćaju na scenu stari Wimbledon pod imenom 'A fan's club Wimbledon' koji svoj put počinje iz devete lige.  Uz potporu navijačke organizacije Engleske došli su do velike pobjede, jer se ekipa MK Donsa odrekla velikog dijela istorije starog Wimbledona. Danas je taj AFC Wimbledon četvrtoligaš i večeras 27 godina kasnije opet igra protiv Liverpoola. I sanja ponavljanje istorije. Stadion će sigurno biti ispunjen do zadnjeg mjesta, a trener domaćih Neal Ardley poručuje :

" Ja sam bio dijete te 1988. godine, svoju ulaznicu sam poklonio ocu. Liverpool je tada bio staršno jak, velika ekipa i pobjeda Wimbledona bilo je ogromno iznenađenje. Večeras od svojih igrača tražim samo jedno što je krasilo i tu čuvenu generaciju, a to je da u dvoboj s Liverpoolom uđu bez straha " kaže
trener čija je ekipa u posljednih pet utakmica upisala četiri pobjede.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.