Zambija na startu AKN-a iznenadila Senegal
Emmanuel Mayuka - mogao bi "eksplodirati" na ovom Afričkom kupu nacija

Mayuka i Kalaba pogodili za pobjedu

Zambija na startu AKN-a iznenadila Senegal

U okviru prve utakmice grupe A Afričkog kupa nacija, Zambija je iznenadila Senegal i slavila sa 2:1. Izabranici Hervea Renarda dominirali su u većem dijelu susreta, a za pobjedu su pogodili Mayuka i Kalaba, dok je poraz Senegalaca ublažio N'Diaye.

Zambija je krenula ofanzivno od početka utakmice, te skoro da nije dozvoljavala Senegalu da loptu iznese sa svoje polovine terena. Christopher Katongo je na početku zadavao probleme senegalskoj odbrani, koja je kapitulirala u 12. minuti.

Emmanuel Mayuka, talentovani napadač Young Boysa koji je ove sezone postigao jedanaest golova u 21 susretu, matirao je glavom Bounu Coundoula. Zambija je nastavila sa dominacijom, a u 20. minuti došli su do uvjerljive prednosti od dva gola.

Katongo je sjajno uposlio Rainforda Kalabu, a 25-godišnji veznjak izašao je sam na golmana Senegala i pogodio za 2:0. Nedugo nakon gola Amara Traore je već izvršio jednu izmjenu. Umjesto Remija Gomisa u igru je uveo N'diaye Deme N'Diayea.

Nakon toga Senegal je preuzeo incijativu, međutim u napadu su previše komplikovali. Demba Ba, Mamadou Niang i Mussa Sow nisu uspjevali pogoditi. Kakva je konkurencija u napadu Senegalaca govori i činjenica da je sjajni Papiss Demba Cisse, koji je nedavno iz Freiburga prešao u Newcastle, ostao na klupi.

Izabranici Amara Traorea do kraja prvog poluvremena imali su nešto više od igre, a najbolju priliku imao je Mayuka, napadač Zambije, koji je snažno šutirao sa 20-ak metara, ali njegov udarac je zaustavio Coundoula. Član Young Boysa mogao bi pokazati sav svoj talenat na ovom Afričkom kupu nacija, ali sve to zavisit će i do partija njegove reprezentacije.

Issiar Dia, krilni igrač Fenerbahčea, zaigrao je od početka drugog poluvremena, a zamijenio je Mamadou Nianga. Izabranici Hervea Renarda i drugo poluvrijeme su bolje otvorili. Najbolju priliku na startu drugog dijela susreta imao je Demba Ba. Dia je odlično prošao po desnoj strani, ostavio loptu za napadača Newcastlea, koji je šutirao malo preko gola.

Zambija je imala veći posjed lopte, ali senegalska odbrana uspjevala je zaustavljati Katonga i Mayuku. Senegal je također stvarao neke prilike, a još jednu veoma dobru imao je Demba Ba. Abdou Kader Mangane u 65. minuti spustio je glavom loptu za napadača Svraka, ali lopta je završila pored stative. U nastavku Cisse je zamijenio Sowa.

Koliko su nedostajali Newcastleu danas u susretu protiv Fulhama, Cisse i Ba su pokazali u 68. minuti. Cisse je sjajno potkopao loptu i tako prošao dva igrača, te centrirao, a Ba je sa nekolika metra pogodio prečku. Kako se utakmica bližila kraju Senegal je sve više napadao. Renard je u 71. minuti uveo Henryja Nyambea Mulengu umjesto Isaaca Chanse i tako pojačao zadnju liniju.

N'Diaye je u 75. minuti vratio nadu Senegalu. Guirane N'Daw je centrirao, a veznjak Arles-Avignona sjajno je primio loptu, te tako izbacio Chisambu Lungu i pogodio za 2:1. Noah Sikombe Chivuta je u 82. minuti zamijenio strijelca prvog gola, Mayuku, te zauzeo mjesto na poziciji zadnjeg veznog. Zambija je do kraja uspjela sačuati svoj gol, ostalo je 2:1.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.