Zambija prvak Afrike, Drogba tragičar

Nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca

Zambija prvak Afrike, Drogba tragičar

Nakon dva neuspjeha u finalu Afričkog kupa nacija, reprezentacija Zambije konačno je došla do trofeja namijenjenog najuspješnijoj reprezentaciji Afrike, slavivši nad Obalom Slonovače poslije boljeg izvođenja penala (8:7).

Finalni susret odigran je na d'Angondjé stadionu u Gabonu, a nakon spektakularne ceremonije zatvaranja turnira, sve je bilo spremno za veliku utakmicu.

Sami početak susreta pripao je nogometašima Zambije, a već u drugom minutu Nathan Sinkala imao je odličnu priliku. Došao je 21-godišnji veznjak do jedne lopte na 18 metara, ali njegov šut brani Boubacar Barry. U 14. minuti bilježimo još jednu priliku za izabranike Hervea Renarda. Emmanuel Mayuka je pokušao glavom sa desetak metara, no lopta je završila iznad prečke. 

Treba napomenuti da se Joseph Musonda ozlijedio već u 11. minuti i nije mogao nastaviti susret, a umjesto njega ušao je Nyambe Mulenga. Prva velika šansa za favoriziranu Obalu Slonovače viđena je u 30. minuti, kada je Jacques Gosso Gosso sjajno petom uposlio Yayu Tourea, međutim igrač Manchester Cityja šalje loptu pored lijeve stative gola Kennedyja Mweenea. 

Do odlaska na predah niti jedna ekipa nije uspjela obezbijediti prednost, a nastavak susreta donio je sličnu igru kao u prvom dijelu. Obje ekipe su igrale dosta oprezno, bez većih šansi sve do 69. minute. Isaac Chansa srušio je Gervinha u svom kaznenom prostoru, a glavni sudac meča, Badara Diatta, bez imalo razmišljanja pokazuje na bijelu tačku. 

Odgovornost je preuzeo nogometaš Chelseaja, Didier Drogba, ali nije bio uspješan sa kreča, tačnije njegov šut je otišao metar iznad prečke. Rezervista Mark Gradel imao je odličnu šansu da Obalu Bjelokosti dovede do trofeja tri minute prije kraja susreta, ali njegov šut je otišao pored lijeve stative. 

Nakon regularnih 90 minuta pobjednika nije bilo, tako da se drama nastavila u dodatnih pola sata igre. U 95. minuti kapiten Zambije Chris Katongo sjajno šutira, no golman Obale Slonovače skreće loptu na stativu. Igračima obje selekcije ni 120 minuta igre nije bilo dovoljno za postizanje pogotka, te se prvak Afrike odlučivao na penal ruletu. 

I kao da uzbuđenjima nije bilo kraja, jer su svi nogometaši bili uspješni sa bijele tačke, sve do sedme serije. Potom su uslijedila tri uzastopna promašaja, dva za Obalu Slonovače i jedan za Zambiju. Kolo Toure i Gervinho su promašivali za selekciju Francoisa Zahouia, dok je Kalaba promašio cijeli gol za Zambiju. Na kraju, Stophira Sunzu je pogodio u devetoj seriji za pisanje novih stranica u historiji svoje zemlje. Zambija je po prvi put postala prvak Afrike, iako su dva puta igrali u finalu ovoga takmičenja.

Početni sastav Zambije (4-4-2): Mweene, Musonda (Mulenga 11' - Katongo 74'), Himonde, Sunzu, Nkausu, Kalaba, Chansa, Sinkala, Lungu, Mayuka, Katongo.

Početni sastav Obale Slonovače (4-4-2): Copa, Gosso, K. Toure, Bamba, Tiene, Gervinho, Zokora (Ya Konan 75'), Tiote, Kalou (Gradel 63'), Drogba, Y. Toure (Bony 87').

Dosadašnji pobjednici Afričkog kupa nacija:
1957. Egipat
1959. Egipat
1962. Etiopija
1963. Gana
1965. Gana
1968. Kongo
1970. Sudan
1972. Kongo
1974. Zair
1976. Maroko
1978. Gana
1980. Nigerija
1982. Nigerija
1984. Kamerun
1986. Egipat
1988. Kamerun
1990. Alžir
1992. Obala Slonovače
1994. Nigerija
1996. Južnoafrička Republika
1998. Egipat
2000. Kamerun
2002. Kamerun
2004. Tunis
2006. Egipat
2008. Egipat
2010. Egipat
2012. Zambija

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.