Zamjenom teza FK Sloboda iznosi neistinite informacije

Saopštenje za javnost NS BiH

Zamjenom teza FK Sloboda iznosi neistinite informacije

Endin Čaušević

FK Sloboda još uvijek nije riješila probleme oko licence za nastup naredne sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, a nakon jučerašnje sjednice Skupštine tuzlanskog kluba ponovo nije pronađeno nikakvo rješenje.

Na jučerašnjoj Skupštini Slobode bilo je veoma burno, a u centru pažnje bio je predsjednik UO ovog kluba Senad Mujkanović. On je u svom izlaganju pozvao Nogometni savez Bosne i Hercegovine da donese pravu odluku po pitanju licence, a zvaničnim saopštenjem NS BiH je uputio odgovor tuzlanskom klubu. 

"U cilju upoznavanja javnosti o novonastaloj situaciji sa FK Sloboda, a koja se odnosi na  proces i postupak licenciranja klubova, obavezni smo odgovoriti na neutemeljene optužbe koje dolaze iz ovog kluba.

Na samom početku procesa licenciranja klubova za sezonu 2016/2017, administracija FK Sloboda je obavezama u postupku licenciranja pristupila krajnje neodgovorno. Prema odredbama propisanim Pravilnikom o  licenciranju klubova, administracija FK Sloboda je napravila vrlo malo u pravcu ispunjavanja svih kriterija, prevashodno finansijskog,  u cilju izdavanja licence za takmičenje u Premijer ligi BiH.

Istovremeno, administracija NS/FS BIH je učinila sve u pravcu pomoći za ishodovanje i u konačnici izdavanja licence ovom klubu u drugostepenom postupku. Stanovite aktivnosti su bile poduzete sa željom da se ovom klubu, sve u skladu sa važećim propisma,  omogući izdavanje licence i nastup u Premijer ligi BiH u narednoj takmičarskoj sezoni 2017/2018.

Prema dostavljenoj dokumentaciji i faktima koji su utvrđeni, bilo je nemoguće očekivati da FK Sloboda dobije licencu za takmičenje u prvostepenom postupku. Savez je upoznao rukovodstvo ovog kluba sredinom aprila  o mogućim posljedicama zbog neispunjavanja kriterija propisanih pravilnikom, sa jasno dobronamjernim stavom iskazanim kroz konkretnu pomoć. Savez je profesionalno pristupio ovom problemu i poduzeo je mjere koje su u periodu između dvije sjednice komisije polučile željeni rezultat.

Klub je krenuo u rješavanje problematike po pitanju dugovanja i učinio je veliki iskorak ka rješavanju tih obaveza. Stoga je drugostepena komisija za licenciranje klubova donijela odluku o davanju licence,  uz zaključak koje obaveze klub ima izvršiti do dana 09.06.2017. godine.

Međutim, u ostavljenom roku  FK Sloboda je izvršila samo manji dio obaveza po zaključku. Ko  je, kada i kako pravio dugove, nije pitanje o kojem Savez treba da vodi brigu, nego je obaveza Saveza da sve procese vodi u skladu sa odredbama Statuta, pravilnika  i ostalim aktima Saveza. Unutrašnja problematika kluba i odnosi sa bivšim rukovodstvom su interna stvar, a brigu o tome treba da vodi uprava FK Sloboda.

Zamjenom teza, iz uprave FK Sloboda se na  vrlo neprimjeren  način sportskoj  javnosti BiH  iznose neistinite informacije, čime se vrlo jasno dezavuira i omalovažava rad NS/FS BiH. U ovakvim slučajevima Savez uvijek radi u skladu sa relevantnim pravilnicima, tako da se raznim saopštenjima ne daju postići bilo kakva kvalitetnija rješenja,  nego je konačan odgovor u propisima koji su jedini mjerodavni.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Na kraju, Savez će kao i do sada koristiti sva pravna sredstva u cilju zaštite svog digniteta i pri tome profesionalno i savjesno obavljati svoje redovne aktivnosti. Prava će biti primjenjena u svom punom kapacitetu, ali samo na način da sve radnje budu provedene zakonito.

Poštujući  reputaciju FK Sloboda, kao jednog od najstarijih premijerligaša, svijetle tradicije, želimo da i ove riječi budu primljene dobronamjerno i sa iskrenom željom za kontinuirani nastavak dugogodišnje saradnje", navodi se u saopštenju NS BiH.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi