Zastava BiH na Kipu Krista Iskupitelja iznad Rio de Janeira

Zanimljiva fotomontaža

Zastava BiH na Kipu Krista Iskupitelja iznad Rio de Janeira

Jedan od najvećih simbola Brazila je Kip Isusa iznad Rio de Janeira. Skulptura visoka 39,6 metara od čega samo postolje ima visinu od deset metara ima težinu od 700 tona nalazi se na 709 metara nadmorske visine. 

Od danas se zastava Bosne i Hercgovine vijori na njoj. Riječ je naravno o foto montaži, koju je na svom Facebook profilu iskoristio i napadač reprezentacije Vedad Ibišević.

Ideja o gradnji religioznog spomenika prvi put se pojavila 1859. godine. Prijedlog su dali otac Pedro Marija Bos i princeza Izabela.

U razmatranje je ponovo uzeta 1921. godine, kada se približavala stogodišnjica nezavisnosti. Prvi kamen temeljac je postavljen 4. aprila 1922., a radovi su započeti 1926. Kip je napravljen u Francuskoj godine 1926. U Brazil je prenesen u dijelovima, godine 1931. Radovi na kompleksu su trajali pet godina, a kip je svečano otvoren 12. oktobra 1931.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.