Zbog reprezentacija klubovi dobijaju 100 miliona eura

Naknada za nastupe igrača

Zbog reprezentacija klubovi dobijaju 100 miliona eura

A. Haznadarević

Fudbalski klubovi, čiji su igrači nastupali na kvalifikacijama i završnici Evropskog takmičenja u Ukrajini i Poljskoj, podijelit će između sebe 100 miliona eura, koje im je obezbijedila UEFA.

Evropska fudbalska federacija je ispoštovala u martu potpisani dogovor sa Evropskim udruženjem klubova (ECA), te će na račune 575 klubova uplatiti cifre, čija visina ovisi o vremenu koje je igrač proveo na terenu u reprezentativnom dresu, uspjehu i cijelom nizu drugih faktora.

Prema tome, minhenski Bayern i Real Madrid će inkasirati oko 3 miliona eura, Barcelona 2,2, Manchester City i Juventus po 2 miliona i tako dalje.

"Drago mi je da smo u mogućnosti pružiti klubovima finansijsku korist od Evropskog prvenstva, te time nagraditi njihov doprinos za uspješnost tog takmičenja. Svjedočili smo fantastičnom Evropskom prvenstvu ovoga ljeta i drago mi je da klubovi sada mogu i na ovaj način biti povezani s tim događajem", istakao je Michael Platini.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.