Šta čeka Željezničar u Evropi? Brojni poznanici, stari "krvnici", policajci, električari, vatrogasci

Plavi sa Grbvice neće biti nositelji

Šta čeka Željezničar u Evropi? Brojni poznanici, stari "krvnici", policajci, električari, vatrogasci

A. Čaušević

Željezničar je osvojio svoju titulu prvaka - izlazak u Evropu. S obzirom na sva dešavanja i turbulencije u bulevaru Ivice Osima plasman u Konferencijsku ligu je istinski podvig. 

Na krilima svog 12. igrača, popularnih Manijaka, Željezničar je tokom cijele sezone imao sjajnu podršku kako kući, tako i na strani, barem gdje su pristalice Plavih imale dozvolu za dolazak, i treće mjesto se može smatrati velikim uspjehom.

Sve u svemu, ekipa predvođena Edisom Mulalićem, a zatim i Nerminom Bašićem je zaslužila izlazak u Evropu gdje će nastupit u prvom pretkolu Konferencijske lige.

Najtrofejniji bh. klub se na euroscenu vraća poslije tri godine pauze. Neće imati status nositelja i svoj nastup će početi iz prvog pretkola najmlađeg UEFA-inog klupskog takmičenja.

Sa koeficijentom 2.500 ne postoje ni teortske šanse da Željezničar bude nositelj. Iako sezona u svim evropskim ligama još nije okončana poznat je značajan broj potencijalnih rivala ekipe sa Grbavice.

Dosta je tu poznanika, ali i zvučnih imena, te ekipa protiv kojih je Željezničar ranije ispadao, ali svakako na listi ima i timova sa kojim se može igrati.

Oglasi

Maribor (Slovenija), Shkendija Tetovo (Sjeverna Makedonija), Shkupi (Sjeverna Makedonija), Domžale (Slovenija), Sutjeska Nikšić (Crna Gora) su za sada poznati potencijalni rivali iz regiona.

Santa Coloma i Inter Club d'Escaldes su mogući rivali iz Andore, dok je tu i nekoliko sa Gibraltara (Europa FC) te Farskih Ostrva (Torshavn i B36 Torshavn).

Postoje ekipe koje treba izbjeći pod svaku cijenu kao što su Tobol iz Kazahstana, zatim F91 Dudelange iz Luksemburga ili Riga FC i RFS Riga iz Latvije.

Zbog organizacije putovanje i svega što s tim dolazi bilo bi poželjno i izbjeći rivale iz Armenije, Gruzije, Moldavije pa i Bjelorusije.

Puna lista potencijalnih rivala bit će poznata u narednih desetak dana. Žrijeb prvog pretkola je na pogramu 20. juna, a mečevi se igraju 13. i 20. jula.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Željezničar je posljednji put u Evropi igrao na ljeto 2020. godine. Bilo je to u jeku pandemije koronavirusa. Plavi su gostovali Izraelu, a nakon čudnih okolnosti i rezultata testova na Covid-19, uslijedio je poraz od Maccabija iz Haife sa 3:1.

Ipak, u bulevaru Ivice Osima nemaju previše vremena za odmor i slavlje jer se već trebaju zasukati rukavi i početi rješavati igračku križaljku, kao i pitanje ostanka Nermina Bašića na klupi.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

user1676312914
Željo se u Evropu plasirao na sramotan način, sudije su ih direktno poslale tamo. Sad neka klown buši lopte.
3 5
user1571956549
Zeljooooo... Samoo jakooooo.... Dusmaniii crkniteeeee hahahahahahahahaha
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi